Galériával

2020.01.27. 14:00

Szolnokon tanulmányi vetélkedőt rendeztek egy diák ötlete nyomán

Rendhagyó természettudományos vetélkedőt rendeztek általános iskolásoknak a Szolnoki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakgimnáziumában szombaton.

Szabó Lilla Laura

A fordulók közötti szüneteket látványos kísérletekkel dobták fel

Fotó: Fodor Orsolya

Az eseményt felsős évfolyamosoknak szánták, a verseny megálmodója pedig a középiskola egyik diákja, Farkasinszki Lehel volt. A fiatalember jelenleg tizenegyedik évfolyamba jár, a verseny ötlete pedig még 2018-ban pattant ki a fejéből.

– Szerettem volna olyan vetélkedőt szervezni, amely a fizikára, kémiára és biológiára együttesen épít. Persze nagy feladat volt, így némi időbe telt, mire minden részletét kidolgoztuk. Bár eleinte kissé nagy vállalásnak tűnt, a környezetem, a társaim és tanáraim is támogattak, ezért sikeresen megvalósulhatott – mondta Lehel. Hozzátette, inkább a gyakorlati feladatokra és kísérletekre szerették volna helyezni a hangsúlyt.

– Ezek látványosak, érdekesek. Jobban magával ragadják a diákokat, ezáltal szívesebben foglalkoznak a feladatokkal is – részletezte az ifjú főszervező. Arról szintén beszélt, hogy igen nagy érdeklődés övezte a megméretést. Megyénkből több általános iskolai intézmény képviseltette magát, a háromfős csapatokból összesen hatvan dolgozott lázasan.

– Mi Rákóczifalváról érkeztünk. Az előselejtezőből három csapatunk jutott be. Bár a feladatok nehéznek bizonyultak, a gyerekek szívesen kutattak. Külön öröm volt a felkészülés során, hogy az okostelefont is gyakran használták erre a célra – mondta Timár Krisztina, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és AMI felkészítő tanára.

A hattagú szakmai zsűri az ötödik és hatodik évfolyamosok, valamint a hetedik és nyolcadik osztályosok teljesítményét külön értékelte. Az egyes fordulók közötti szüneteket előadásokkal színesítették. A szakgimnázium egykori diákja, Molnár Döme látványos kísérletekkel mutatta be hétköznapi anyagok reakcióit.

Farkasinszki Lehel egyébként maga is minden évben részt vesz egy tudományos eseményen. A veszprémi Hlavay József Országos Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencián például már harmadszor lesz ott.

– Az első évben gyógynövények és gyógyszerek hatóanyagainak összehasonlításával foglalkoztam, tavaly pedig biokémia és mikrobiológia témában kutattam. Idén csak az utóbbi területtel foglalkozom, a Zagyva vizét fogom vizsgálni a benne élő baktériumok antibiotikumokkal szembeni ellenállásának tekintetében – magyarázta a fiatalember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában