Jászkunság

2020.02.05. 11:30

Alig kerülnek levelek a piros postaládákba, de nem fognak eltűnni

Vannak, akiket nosztalgikus hangulattal töltenek el a piros postaládák, mások talán már észre sem veszik a levélszekrényeket.

Czakó Nóra

A posta köteles minden településen egy ilyen levélgyűjtőt fenntartani, megyénkben kétszázötvenhat van belőlük (fotónk illusztráció)

Fotó: Mészáros János

Tény, hogy kihasználtságuk csökken, ennek ellenére a jövőben is találkozhatunk velük az utcákon.

– Már az idejére sem emlékszem, mikor dobtam utoljára bármit is a piros postaládába – feleli kérdésünkre a szolnoki 1-es postán várakozó édesanya.

– Ha nagy ritkán levelet kell feladnom, az általában ajánlott vagy elsőbbségi, és még borítékot is vennem kell hozzá. Szóval, mindenképp sorba kell állnom a postán, de a pultnál el is veszik a levelet, nem kell bedobnom a ládába…

Nyilván sokan vannak még így, ráadásul az 1-es postán belülről is található gyűjtőláda. Talán oda többen dobnak levelet, mert attól félnek, a kintit már nem ürítik mindennap. Egyáltalán kerül még levél ezekbe a postaládákba? A Magyar Posta sajtóosztályának közlése megerősíti, hogy a levélgyűjtők kihasználtsága alacsony, az éves levélforgalom kevesebb mint egy százaléka kerül ezekbe a gyűjtőkbe.

– Ennek oka, hogy feltehetően a digitalizáció terjedése miatt, az emberek ma már egyre kevésbé küldenek levelet, képeslapot – véli Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője.

A posta köteles minden településen egy ilyen levélgyűjtőt fenntartani, megyénkben kétszázötvenhat van belőlük (fotónk illusztráció)
Fotó: Mészáros János

– Annak ellenére, hogy ilyen kevés küldemény kerül a jellegzetes ládákba, nem fognak eltűnni, hiszen jogszabályi előírás kötelezi a postát az üzemeltetésükre. A vonatkozó törvény előírja, hogy minden településen, beleértve a fővárosi kerületeket is, kötelesek egy levélgyűjtő szekrényt üzemeltetni, valamint hétezer lakosonként további egyet fenntartani. Országosan csaknem nyolcezer postaláda van, amely több, mint amit a jogszabály előír. A piros levélgyűjtő szekrények fele kisebb településeken található, negyvenegy százaléka a nagyobb városokban és nyolc százaléka a fővárosban – fűzi hozzá.

Megyénkben kétszázötvenhat piros postaláda található, melyek jól elérhető helyen, általában közterületeken állnak. A levélszekrényeket leginkább jellemzően a település központjában vagy jól megközelíthető helyen helyezték el, és minden egyes nap ürítik őket.

– Általánosságban elmondható, hogy a városokban, turisztikai látványosságok környékén vagy nyaralóhelyeken szezon idején az utcai levélgyűjtők kihasználtsága magasabb, többen adnak fel levelet vagy képeslapot ezen a módon – tudjuk meg Panulin Ildikótól.

– A piros postaládák használata egyébként kényelmes, ugyanis a hét minden napján, bármely napszakban elérhetőek, nem kell igazodni a nyitvatartási időhöz. Ezek a jellegzetes piros levélszekrények ma már a településkép részét képezik, megszokták az emberek és továbbra is megtalálhatók lesznek az ország összes településén a jogszabályi előírás miatt.

Legendák is kötődnek hozzájuk

A postaládákat körülvevő misztikumot a hozzájuk kapcsolódó legendák erősítik meg. Az egyik ilyen a vidéki postáskisasszony története, aki kíváncsi természet volt, többször előfordult, hogy belenézett mások levelezésébe. Két falubeli ezért eldöntötte, hogy megvicceli. Az egyikük feladott egy levelet azzal a szöveggel, hogy egy bolhát is beletett a borítékba – a postaládába persze üresen került a küldemény. Viszont amikor a másik fél megkapta a levelet, joggal vonhatta kérdőre a postáskisasszonyt, hogy hova tűnt a bolha…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában