Mezőtúr

2020.02.01. 11:30

Diákok mentették meg a kis baglyot

Erdei fülesbaglyot mentettek a Református Kollégium udvarán a közelmúltban. A gyerekek találtak rá a földön lévő madárra, azt gyanították, hogy eltörött a szárnya.

Szabó Lilla Laura

Forrás: Beküldött fotó

Rögtön szóltak az egyik pedagógusnak, aki segítséget kért. A helyszínre Metzker Krisztina, a Hortobágyi Nemzeti Park külsős túravezetője érkezett. A befogás után kollégája, Nagy Gábor, valamint Kovács Ágnes, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület erdei fülesbagoly fajmegőrzési irányítója is csatlakozott, hogy szemügyre vegyék a sérült egyedet.

A sérült baglyot elszállították további vizsgálatokra. A történet szerencsés véget ért, hiszen mint kiderült, a fiatal tojó sérülése nem komoly, nem volt törése. A baglyot így szabadon engedték, ám kapott egy gyűrűt, mely egy legközelebbi befogásnál fontos adatokat szolgáltathat a tollasról.

Fotó: Beküldött fotó

A városban egyébként nagy számban élnek erdei fülesbaglyok. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az önkéntesek éves számlálása eredményeként egészen pontosan tudható, hány egyed ver tanyát a fákon. A bagolyszinkron néhány napon át tart, és mivel a lakosság bevonásával történik, izgalmas programot jelent kisgyermekes családok, óvodák és iskolák számára is. Az ellenőrzés szerint Mezőtúron tavaly százhuszonegy, idén azonban már százhetven egyedet sikerült megfigyelni.

A térséget vizsgálva pedig az is kiderült, hogy Mezőtúr telelő bagolycsoportjai kiemelt helyet foglalnak el a Nagykunság városi gyülekezőhelyei között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában