videóval

2020.04.22. 11:30

Finomságokat süt, és tippeket ad a szolnoki tanító

A szabadidő hasznos eltöltéséhez ad tippeket a gyerekeknek kedves kisvideók formájában Tóth Tamás, a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanítója. Minden epizódban terítékre kerül azonban egy fontos téma is, ami az otthoni oktatással kapcsolatos.

Czakó Nóra

Forrás: Beküldött fotó

A szabadidő hasznos eltöltéséhez ad tippeket a gyerekeknek kedves kisvideók formájában Tóth Tamás, a Szandaszőlősi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanítója. Minden epizódban terítékre kerül azonban egy fontos téma is, ami az otthoni oktatással kapcsolatos.

– Egyik napról a másikra született meg a döntés, hogy térjünk át a digitális oktatásra, amivel én egyébként maximálisan egyetértek. Bár hiányoznak a diákjaim, és vágyódom vissza az iskolába, csak így óvhatjuk meg a gyerekeket és családjaikat attól, hogy a vírus őket is elérje – mondta hírportálunknak Tóth Tamás, vagy ahogy a gyerekek hívják, Tamás bácsi.

– Amikor átálltunk a digitális oktatásra, arra gondoltam, hogy bejelentkezem a gyerekeknek egy kisvideó formájában, amiben kenyeret sütök. Az volt a célom, hogy javaslatot tegyek, hogyan tölthetnék el hasznosan az esetlegesen felgyülemlett szabadidőt, és hogy ha csak virtuálisan is, de találkozzunk. Nagyon meglepett, hogy többen is megnézték a videót, és számos pozitív visszajelzést kaptam a gyerekektől és a családoktól is. Kiderült, hogy van rá igény, és ez motivált arra, hogy újabb részeket készítsek – árulta el Tamás, aki azóta már négy videón is túl van, amelyekben házi kakaós csigát és pizzát is süt.

Tóth Tamás a kisvideóiban a sütés mellett rendszeresen egy-egy komolyabb témát is boncolgat
Fotó: Beküldött fotó

Elmondása szerint ő maga nem egy konyhatündér, de mára a hobbijává vált a sütés, ha szeretne egy kicsit kikapcsolni, akkor kipróbál valamilyen receptet. Ezért is gondolta úgy, hogy biztosan a gyerekek is élveznék. A sütés mellett minden videóban felmerül egy-egy fontos téma is, például, hogy a diákok miként tervezzék meg a hetüket az otthoni tanulás idején, és mennyi teher hárul a szülőkre.

– Úgy látom, hogy a digitális oktatás működőképes, és ebben a szülőknek is óriási szerepük van – hangsúlyozta Tamás. – Remélem, hogy a videók fő mondanivalója nem a „közös” sütés, hanem a bennük szereplő témák, hiszen ezekről nem igazán beszélget senki a gyerekekkel az interneten keresztül. Szerettem volna interaktívvá is tenni a videókat, ezért minden epizód végén van egy kis fejtörő, és mivel YouTube-on nem lehet kommentelni a gyermekeknek készült tartalmakat, létrehoztam egy Facebook-oldalt Van1kis szabadidőd? címmel. Itt tudják elküldeni a megoldásokat, és kérdéseket is tudnak feltenni, de üzenetet írnak, elmesélik hogyan telt egy napjuk. Tehát nagyon kis szívet melengető, barátságos oldal lett belőle, amit mindennap látogatnak. A megyén kívülre is eljutottak a videóim, hiszen Budapestről is kaptam már fejtörőmegoldásokat, de egy Sopron környéki kis faluból is írtak már.

Köllő Judit a húsvéti videóban Szeder nevű kutyáját is bemutatja, amit a szolnoki menhelyről fogadott örökbe
Fotó: Beküldött fotó

Tamás heti rendszerességgel tölti fel a videókat a YouTube-csatornájára, hiszen a hétköznapok után neki is szüksége van egy kis kikapcsolódásra, így hétvégén süti meg a videóban szereplő finomságokat. Húsvétvasárnap azonban egy kissé más jellegű epizóddal jelentkezett.

– Az ünnep közeledtével, magamból kiindulva úgy gondoltam, biztosan sok gyerek igazságtalannak érzi, hogy nem lehet locsolkodni, nem mehet el a nagyszülőkhöz, pedig itt a jó idő. Ahelyett, hogy szentbeszédet tartottam volna erről, írtam egy történetet, amit a párom, Farkas Nóra mesél el a videóban és Köllő Judit jeleníti meg rajzokkal – beszélt az ünnepi epizódról Tamás.

– Szeretem Judit munkáit, és nagyon tehetségesnek tartom. A videóban beszélgetek is vele Skype-on, hiszen rajzolással is el lehet tölteni hasznosan a szabadidőt. Emellett szerettem volna, hogy megerősítést kapjanak azok a gyerekek, akiknek ez a hobbijuk, és bátorítást azok, akik azért nem rajzolnak, mert nem tartják magukat elég jónak.

Örömmel vállalta a mese illusztrálását

A Tószegen élő Köllő Judit már szerepelt hírportálunkon, amikor három évvel ezelőtt kiállítás nyílt a karikatúráiból a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárban. A tervek szerint októberben újabb tárlaton csodálhatjuk majd meg az alkotásait. A huszonéves lány örömmel vállalta, hogy rajzokat készít a videóban szereplő meséhez, ami nem is áll távol tőle, hiszen idén egy gyerekkönyvet is illusztrált. Ennek a megjelenése azonban még a vírus miatt bizonytalan.

– Úgy gondolom, fontos, hogy a gyerekek számára őszinte, minőségi és élvezhető tartalmak legyenek fent az interneten, és Tamás videói abszolút ilyenek – véli Judit.

– Szórakoztató, kedves és őszinte, emellett szerintem ösztönző is lehet olyan fiatal fiúk számára, akik gondolkodnak a pedagógiai pályán, hiszen alig vannak már férfiak a szakmában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában