Rangos vendégeket fogadott a megyeszékhely

A megyeszékhely vendége volt csütörtökön Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Programjuk során felkeresték a város felújítás alatt álló templomait, valamint a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézményt.

Hartai Gergely

Fotó: Mészáros János

– Büszke vagyok az intézmény összes dolgozójára. Egy olyan helyzetben kellett helytállni mindannyiunknak, amelyet még sohasem éltünk át. A mi korosztályunk korábban el sem tudta képzelni, hogy létezik világjárvány, amely ráadásul Szolnokra is elérhet – kezdte mondandóját a Vízpart körúti idősotthon előtt rendezett sajtótájékoztatón Horváth Erika. A Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény vezetője a bentlakásos intézménnyel kapcsolatban elmondta, a koronavírus-járvány miatt megpróbálták teljes mértékben izolálni az időseket. Munkájuk végül sikerrel járt.

A rendezvényen beszédet mondott Áder János köztársasági elnök felesége is. Herczegh Anita úgy fogalmazott, a szolnoki szociális intézmény otthonaiban a lakók és a dolgozók közti összhang és együttműködés példaértékű. A dolgozók ugyanis önként vállalták, hogy kéthetes váltásban beköltöznek az otthonokba. Ezzel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye szinte érintetlen a világjárványban.

– A munkatársak kiállása bátorítást adhat mindannyiunk számára. Hiszen tanúságot tettek arról, hogy egymás segítése, és az emberi kapcsolatok mennyire fontosak egy járvány idején – mutatott rá.

– Tisztelettel köszönöm a szociális intézmény minden munkatársának, hogy napi 24 órában, óriási felelősséggel és eredménnyel tették a dolgukat! – vette át a szót dr. Kállai Mária. A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, köszönet illeti a családokat is, akik a digitális eszközök segítségével, üzeneteikkel tartják a lelket az itt lakókban.

A megyeszékhely vendége volt az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is. Soltész Miklós kiemelte, Szolnok eddig jelesre vizsgázott a koronavírus elleni küzdelemben. Ugyanakkor figyelmeztetett, a járványnak még koránt sincs vége, a védekezés szempontjából sok még a teendő.

– Továbbra is arra kérek mindenkit, hogy idős, krónikus beteg hozzátartozóinkra a jövőben is figyeljünk – tette hozzá.

Herczegh Anita és Soltész Miklós ezután egyebek mellett kétezer darab szájmaszkot, kétszáz doboz fertőtlenítőszert és ötven liter kézfertőtlenítőt adott át az intézménynek.

Szalay Ferenc polgármester ezt követően a város múltbéli kihívásairól ejtett szót.

– Szolnokon sok erőpróbát éltünk már át. Megküzdöttünk árvízzel és a ciánszennyezéssel is. A mostani helyzetben a kormány a lehető leggyorsabban olyan intézkedéseket tett, amelyekkel fegyelmezett útra vezette a lakosságot. Látni kell, hogy még nem ért véget a járvány, szükség van a fegyelemre. A maszkviselés, a kézmosás és a távolságtartás továbbra is elengedhetetlen – taglalta.

A felújítások állásáról is tájékozódtak a vendégek

Herczegh Anita és Soltész Miklós a felújítás alatt álló szolnoki templomokba is ellátogattak. Részletes képet kaptak a Vártemplomról, a belvárosi templomról, s a református és az evangélikus templomról egyaránt. Máthé György esperesplébános a belvárosi templomban arról számolt be, hogy jelenleg az épület első szakaszában található szekkókat újítják fel a szakemberek, a betonozási munkák pedig már megtörténtek.

– A létesítmény fa elemeit Vecsésen hozzák helyre. A torony felső szakasza már elkészült, és rövidesen befejeződnek a munkák a tetőn is – összegezte a plébános.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában