emléktáblát állítanak

2020.06.05. 07:00

Családiasan emlékeztek Trianonra Nagykörűben

Évről évre összegyűlnek a közadakozásból állított nagykörűi Trianon-emlékmű körül a helyi közösség tagjai megemlékezni.

Szoljon.hu/V.B.E.

Forrás: Vágóné Horváth Mária

Bensőséges megemlékezést tartottak idén is a cseresznyéjéről híres faluban. Délután fél ötkor, az országos kezdeményezéshez csatlakozva, Nagykörűben is megkondult a harang a trianoni szerződés aláírására emlékezve. Ezután a megemlékezésre gyűltek a résztvevők a Trianon-emlékműnél. A Himnusz után Túri Tibor polgármester rövid köszöntőjével kezdődött a rendezvény.

Kirsch Attila hitoktató tartott emlékező beszédet, majd a nagykörűi gyermekek kamarakórusa adott rövid műsort, Nagyné Baráth Ágnes iskolaigazgató és Surányi István zenetanár részvételével. Bekapcsolódtak az énekbe a karitász csoport tagjai is. Fejes János plébános gitáron kísérte a kórust és imát mondott.

Fotó: Vágó B. Endre

A megemlékezés végén, mielőtt a résztvevők elénekelték a Szózatot és a Székely Himnuszt, felhívás hangzott el. Emléktábla állításához keresnek támogatókat. A nagykörűi Trianon-emlékműnél ugyanis nem csak megemlékezéseket tartanak, de ünnepségeket is. Először két éve novemberben, azután tavaly márciusban megünnepelték a nyolcvan évvel ezelőtti honvisszaszerzés állomásait. Legközelebb augusztusban gyűlnek össze ünnepelni.

A kezdeményezők azt szeretnék, hogy a Trianon-emlékmű a gyász mellett a remény emléke is legyen, ezért emléktáblát terveznek avatni az emlékművön a gördülő nyolcvanadik évfordulók emlékére és ehhez kérték a támogatók adományait. A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták a tizenegy éve felavatott emlékművet, Győrfi Sándor szobrászművész alkotását.

Fotó: Vágó B. Endre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában