Galériával / videóval

2020.07.20. 17:03

Immáron kilenc katonai légi busza van a magyar haderőnek

Egy hónappal ezelőtt három, hétfőn délután pedig újabb kettő új Airbus H145M típusú forgószárnyas költözött be az MH 86. Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázisra.

Mészáros Géza

Forrás: Mészáros János

A két géppel együtt kilencre nőtt a Magyarországnak leszállított, új forgószárnyasok száma a németországi gyártó, az Airbus Helicopters részéről. A két Airbus a farokrészen feltüntetett német felségjellel landolt a helyőrség repülőterén. Hamarosan műszaki vizsgálat alá veszik őket, majd pedig, miután megkapják a „magyar festést”, hadrendbe állítják őket is. A forgószárnyasokat, illetve német és magyar pilótáikat dr. Koller József dandártábornok bázisparancsnok és dr. Bali Tamás ezredes parancsnokhelyettes fogadta, s köszönte meg a sikeres földetérést.

– A gyártó folyamatosan pótolja a koronavírus-járvány miatt kialakult szállítási lemaradást. A gyártásban ugyanis nem volt szünet, az üzem nem állt le a pandémia miatt – tudtuk meg Bali Tamástól.

A bázis parancsnok-helyettese elmondta, a honvédség összesen 20 darab Airbus H145M helikoptert rendelt, a gépek leszállítását tavaly kezdték meg, 2021-ig az összes gép megérkezik Magyarországra. Idén még öt forgószárnyas jön a szolnoki katonai repülőtérre, várhatóan jövő év közepéig viszont mind a húsz a magyar honvédség kötelékében fog már szolgálni.

– A H145M sokoldalú és nem túl drága helikopter. Képes harctéri irányító központként és mentőhelikopterként is funkcionálni és akár hat gyalogos vagy két sérült szállítására is átalakítható. Éjjellátó képessége miatt a felderítésben kiváló technika – mondta el a parancsnok-helyettes.

Burkolt farokrotorja látványossá teszi a helikoptert. Ez az úgynevezett Fenestron kialakítású rotor jelentősen halkabb, mint a hagyományos típusú. Ráadásul biztonságosabb is. A H145M rendszere lézervezérlésű lövedékeket anélkül képes sötétben is indítani és célra vezetni, hogy irányba kellene fordítani a gépet. Elég, ha a pilóta a sisakjába épített célzóval ránéz a célra, a rakéta kilövése után arra fog „fordulni”…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában