Galériával

2020.07.11. 20:00

Különleges látványraktárral gazdagodik a Jász Múzeum

A kényszerszünet után újra megnyitotta kapuit a Jász Múzeum. A járvány idején kezdték el és még folyamatban van az új külső gyűjteményi raktár és a látványtár berendezése. Ez utóbbiban igazi kuriózumnak számító helytörténeti tárgyakat, emlékeket láthat majd a nagyközönség.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

A járvány idején nem fogadtak látogatókat a Jász Múzeumban. Olyan nagy létszámú közönséget vonzó rendezvényeik maradtak el, mint a történelmi játszóház és a Múzeumok Éjszakája. Az intézményben azonban zárt ajtók mögött is végezték a háttérmunkát.

– Tevékenységünk nem csak arra korlátozódik, hogy rendezvényeket, kiállításokat szervezünk. Ez a munkánknak még a felét sem teszi ki. Nagyon sokrétű, aprólékos alap múzeumi munka a tárgyak nyilvántartása, a gyűjteményi anyag feldolgozása. Ha bekerül egy tárgy, legyen az egy lőcsös szekér vagy akár csak egy pitykegomb, akkor is húszféle szempont alapján kell nyilvántartásba venni – mondta Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató.

A Jász Múzeum munkatársai már elrendezték a régi tárgyakat az új látványraktárban, mutatja Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató
Fotó: Gémesi Balázs

A járvány időszakát is aktív munkával töltötték az intézmény munkatársai. Jól haladt a digitalizálás, adatbázisokat készítettek, leltároztak, frissítették, új anyagokkal bővítették a múzeum honlapját. Megjelent a Cicell néni meséi című könyv, mely jászsági mondákat, hiedelemtörténeteket, boszorkányhistóriákat és anekdotákat tartalmaz. Nyomdai előkészítés alatt van a Jászság táncéletének háromszáz évét bemutató kötet is, amit majd ősszel terveznek bemutatni.

Megtudtuk, hogy elkezdték a Szent Imre Herceg úti épületben az új külső gyűjteményi raktár kialakítását, ahol a különböző helyen tárolt anyagokat egyesítik. Folyamatban van a múzeum mögött található látványtár berendezése is. Ez utóbbi a nagyközönség számára készül, ahol olyan régi tárgyakat, helytörténeti emlékeket mutatnak majd be, melyeket egyébként csak akkor ismerhet meg a látogató, ha állandó vagy időszaki kiállításon elhelyezik.

– A pályázat csak a látványtár felújítását tartalmazta, a berendezésre nem állt rendelkezésre forrás. A speciális polcrendszer nagyon drága, öt polcegységet tudtunk megvásárolni. A helyiséget úgy alakítottuk ki, hogy zárt rendszerű polcokat és enteriőröket is alkalmazunk – részletezte Hortiné dr. Bathó Edit.

Kriptaleleteket is láthatnak majd az érdeklődők

Ottjártunkkor a múzeumigazgató bemutatta az új látványraktárat, ahol munkatársai a tárgyakat rendezték. A régészeti, néprajzi és mesterségek rész számos érdekes tárgyi emléket őriz a jászok múltjából. A polcokon többek között régi olajmécseseket, kávéfőzőket, üvegeket, porcelán- és kerámiakülönlegességeket, falitányérokat és kékfestő mintákat fedeztünk fel.

De látható egy több mint százéves étkészlet is, amit dr. Bathó Kálmán egykori királyi főjegyző ajándékozott a lányának nászajándékba. Egy másik helyiségben Székely Mihály operaénekes bútorait csodálhatjuk meg. Ezenkívül kriptaleleteket és az egyházi gyűjtemény néhány emlékét is megtalálhatjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában