dr. Suba Györgyné

2020.08.12. 19:00

Hiánypótló könyvet állít össze a jászsági kutató

Nyolcvan éve hozták létre az Országos Nép- és Családvédelmi Alapot (ONCSA), mely néhány évig működött hazánkban. A szervezet a háborús körülmények ellenére is jelentős eredményeket ért el a szegény sorsú sokgyermekes családok szociális gondjainak enyhítésében.

Illés Anita

Az évforduló alkalmából a Jászapátiak Baráti Egyesülete kiadásában várhatóan októberben jelenik meg dr. Suba Györgyné nyugalmazott népművelő, helytörténeti kutató munkája Az ONCSA áldásos tevékenysége a Jászságban címmel. Hiánypótló kiadvány készül, hiszen a családvédelmi alap országos, illetve helyi szintű történetéről máig nem készült átfogó feldolgozás.

A helytörténész az ONCSA jászsági tevékenységét és eredményeit korabeli források, sajtóanyagok és visszaemlékezések felhasználásával mutatja be. Dolgozata a szolnoki Damjanich János Múzeum néprajzi és helytörténeti pályázatán felnőtt egyéni kategóriában 2016-ban első díjat nyert. A százharminc oldalas könyv augusztus végéig előfizethető több jászsági könyvtárban, a Jász Múzeumban és a gyűjtőknél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában