KÁRMENTESÍTÉS

2020.08.04. 07:00

Minisztériumi segítséget remél a szolnoki önkormányzat

A szerdai városi közgyűlés egyik kiemelt témája volt a Meder utca és környékének ügye. Hetekkel ezelőtt ugyanis a hirtelen jött sok csapadék jelentős károkat okozott az itt lakóknak. A problémák miatt korábban lakossági fórumon is megvizsgálták a további lépéseket. Ugyanakkor a helyzet végleges rendezéséhez az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól vár segítséget a hivatal.

Hartai Gergely

Ötvenhét kérelem futott be az önkormányzathoz, többségük a Meder utcai lakóktól. Itt különösen nagy károkat okozott az elmúlt hetekben lezúduló, nagy mennyiségű csapadék

Forrás: Katasztrófavédelem

Dr. Póta Sándor önkormányzati képviselő napirend előtti kérdésében arra kereste a választ, hogy miként oldhatja meg a város az özönvíz okozta gondokat a területen.

Elhangzott, július 20-ától a Víz- és Csatornaművek Zrt. két-három fő folyamatos rendelkezésre állásával biztosítja, hogy a rövid idő alatt lezúduló, nagy mennyiségű csapadék miatt a szennyvízelvezető rendszer legmélyebb pontján (Meder utca – Kalász utca sarkán beépített víznyelő) történő visszaduzzasztás esetén a helyszínre kihelyezett benzinmotoros szivattyú azonnali beüzemelését elvégezzék. A szivattyú nyomóvezetéke a Gábor Áron téri zsilipaknába csatlakozik. Innen már közvetlenül a Hajóállomási zsilipaknán keresztül vezetik el a csapadékvízzel hígított szennyvizet.

Az elöntött utcákból és pincékből a tűzoltók szivattyúzták ki a vizet
Fotó: Katasztrófavédelem

Szalay Ferenc polgármester a közgyűlésen bejelentette, hogy a problémák végleges megoldása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatását kérte, mely mintegy 15 milliárd forint értékben, kulcsfontosságú fejlesztésekről szól. Így például a meglévő belvíz- és csapadékvízrendszer felméréséről és a vízjogi létesítési engedélyezési tervek elkészítéséről a lokális elöntések (Pozsonyi úti aluljáró, Téglagyári út, Meder utca) felszámolására. A városháza ugyancsak ezen összeghatáron belül számít fedezetre a víziközmű-rendszer szükséges és halasztást nem tűrő felújításához.

Hírportálunk megkereste a polgármesteri hivatalt, hogy milyen jellegű károk miatt fordultak hozzájuk a lakók, és eddig hány kérelem ügyében intézkedtek.

– Ötvenhét kérelem jutott el az önkormányzathoz, többségük a Meder utcából érkezett. Bejelentettek szekrényt, ágyat, tönkrement motorokat, autókat, ingóságokat, de elpusztult élőállatot is – tájékoztatott Pókász Endre, a hivatal sajtóreferense.

Majd hozzátette, ez idáig tizennégy kérvényt bíráltak el. A megállapított rendkívüli települési támogatások összege 30 ezer és 150 ezer forint között mozog, melyek eddig összesen közel másfél millió forintot jelentenek. A referens rámutatott, a Meder utca mellett a Kalász, a Rákóczi, az Eper, a Baross, a dr. Elek István, a Gátőr, az Egyetértés, a Véső, a Szapáry, valamint a Bercsényi utcákból remélnek még önkormányzati segítséget a helyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában