Jászkunság

2020.09.19. 15:30

Tízezreket is költhet különórákra egy család

Számos diáknak nem ér véget a tanulás a kicsengetéskor. Legtöbben a jobb év végi eredmény reményében, vagy a sikeres érettségi vizsga miatt járnak különórákra. A szülők a nyelvi felkészítőkre és a matematikakorrepetálásra költenek a leginkább. Ez havonta akár több tízezer forintos kiadás is lehet.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A pedagógusok és szülők véleménye szerint közel félévnyi otthon tanulás idején hiányosságok halmozódtak fel. Az érettségire, felvételire készülő tanulók esetén különösen figyelni kell a kimaradt ismeretek pótlására, hogy biztos alapokra építkezhessenek a jövőben. Most talán még azok is igénybe veszik a különórák lehetőségét, akik eddig nem látták indokoltnak.

– A szakmai ismeretekből fogok érettségizni jövőre, nem egyszerű a tantárgy, így ettől az évtől hetente egy alkalommal magántanárhoz járok majd – mondta Horváth Andrea, a szolnoki „Közgé” tanulója.

A Magiszter Fényes Adolf gimnázium diákjai egymást is kisegítik.

– Ha szükséges, órák után maradunk bent az iskolában és átbeszéljük a tananyagot. Sokan ugyanis a magas ár miatt nem tudnak tanárhoz menni – emelte ki Pakai Patrícia, az iskola diákja.

A különórákra költendő összeg leginkább a tantárgyaktól függ. Míg matekból 1500–3000 forint az általános díj óránként, addig angolból ez legalább 2000 forint, de akadnak, akik négyezret fizetnek alkalmanként. A szakmai tárgyak esetében még magasabbra lehet számítani. Három gyermeket nevelő család esetén havonta több tízezer forintot is elkölthetnek erre a célra.

– Mindhárom gyermekem jár vagy járt magánórákra. A legkisebbnek logopédiai fejlesztésre volt szüksége, a lányom angolra járt. A nagyfiam németet tanult az iskolában, ő magánórákon készült fel az angol nyelvvizsgára – mesélte Kovács Ágnes szolnoki anyuka.

Fotó: Új Néplap grafika

– A legtöbb szülő a jegyrontás esetén gyorsan tanárt keres ahelyett, hogy meggyőződne róla, szükség van-e egyáltalán rá.

Az esetek felében egy rossz nap vagy egyszerű lustaság áll a háttérben a megszerzett érdemjegy hátterében – magyarázta a szolnoki Kiss Éva pedagógus.

– Más esetben a magánórák oka a türelmetlenség, ez főleg a nyelvek esetén igaz. A szülők elvárása, hogy ne a gimnáziumi évek végére legyen meg a nyelvvizsga, hanem már hamarabb, ebben az esetben viszont sokszor túlterheltté válik a gyerek, ami kihat a többi tantárgybeli teljesítményére is.

Eltérőek lehetnek az okok

A különórákat általában háromféle céllal keresik fel. A korrepetáló jellegű esetén a plusz gyakorlás a lényeg, míg akadnak, akik a gyorsabb haladás miatt járnak magántanárhoz.

– Bizonyos esetben viszont kifejezetten szükséges a különóra. Ha olyan vizsgára készül a diák, amelyhez az iskola nem ad megfelelő hátteret, valamilyen szempontból a nyelvvizsga is ilyen. De lehet szó itt emelt érettségiről vagy ötödik tantárgyról is – mondta Kiss Éva pedagógus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában