közös erőfeszítés

2020.12.03. 11:30

Öt polgárőr küzdött egy férfi életéért Cibakházán

A cibakházi Báthory úti általános iskolánál összeesett egy férfi kedden délelőtt. Kovács Andor, a helyi polgárőr-egyesület elnöke azonnal jelzett az éppen szolgálatot teljesítő kollégáinak, amint értesült az esetről. A férfi életéért öten küzdöttek, végül a mentőszolgálat stabil állapotban szállíthatta kórházba.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Tömösközi Károly

Szokványos járőrszolgálatnak indult a keddi nap a tiszazugi nagyközségben, még a polgárőrök sem gondolták, hogy milyen komoly feladat vár rájuk.

– Az egyesületünk vezetője, Kovács Andor telefonon értesített minket, hogy azonnal vonuljunk a Báthory úti általános iskolához, mert összeesett valaki – elevenítette fel a cibakházi szolgálatvezető. A helyszínre érkezve, az életjelek vizsgálata után megállapították, hogy a férfinak nincs légzése és pulzusa. A légutak szabadon járhatóságának megtétele után azonnal megkezdték az újraélesztést.

– Abban a pillanatban nem gondolkoztunk, csak tettük a dolgunkat – mondta.

A megkezdett újraélesztéssel egy időben EDR-rádión a Szolnoki Rendőrkapitányság Tevékenységirányító központján keresztül mentőt kértek a helyszínre. Értesítették a tiszaföldvári polgárőröket is, akikkel a településen éppen közös szolgálatot láttak el.

– Amint megérkeztünk a helyszínre, azonnal besegí­tettünk a kollégáknak, a mellkaskompresszióhoz csatlakoztunk, de voltak, akikre a járókelők távol tartásában volt szükség – emelte ki Kecse László, járási koor­dinátor.

A mentőszolgálat megérkezését követően a szakemberek kérésére Kecse László, a tiszaföldvári egyesület elnöke, valamint Horváth Csaba cibakházi polgárőr felváltva tovább folytatták a mellkas összenyomását, akkor már kiegészítve a ballonos lélegeztetéssel.

Cibakházán életet mentettek a polgárőrök kedden délelőtt. Képünkön balról jobbra: Habara István, Kovács Andor, Kecse László, Tadanai János és Horváth Csaba
Fotó: Tömösközi Károly

– Mindenkinek megvolt a feladata. Habara István szolgálatvezető és Tadanai János földvári polgárőr a sérült ellátásában segítettek. Nemcsak két vagy négy személy, hanem két egyesület tagsága dolgozott össze – hangsúlyozta Kecse László. A mentőszolgálat munkatársai a helyszínen sikeresen újraélesztett férfit végül stabil állapotban szállították a kórházba.

Továbbképzéseken is rendszeresen részt vesznek

Ennél az esetnél is hasznosak voltak a nagy hatósugarú EDR-rádiók. A tiszaföldvári és cibakházi polgárőr-egyesület pályázati forrásból tovább növelheti a készülékek számát, így könnyebben kapcsolatba tudnak lépni egymással és a rendőrkapitánysággal. De nemcsak a korszerű felszerelések a fontosak, folyamatosan továbbképzéseken is részt vesznek.

– Tavaly Szarvason, idén Hajdúszoboszlón voltam olyan képzésen, ahol az általános elsősegély és az újraélesztés volt a téma. Erre az évre a kunszentmártoni járás polgárőreinek is szerveztem egy alkalmat, ami bár a járványhelyzetre való tekintettel elmaradt, de mindenképpen bepótoljuk. A jelen helyzet még jobban meggyőzött, hogy minél több tagnak szüksége van ilyen ismeretekre – hangsúlyozta Kecse László, járási koordinátor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában