Fontos cél

2020.12.30. 20:00

Vonzóbbá teszik a fiataloknak a megyebeli kistelepüléseket

Van, ahol babaváró csomaggal, van, ahol lakásvásárlási támogatással, és akad olyan megyei település is, ahol önkormányzati bérlakással, vagy ösztöndíjjal segítik a fiatalokat azért, hogy helyben telepedjenek le. A módszerek különbözőek, de a cél mindenütt ugyanaz.

Munkatársainktól

Új játszóteret kapott a kőröstetétleni óvoda, a közfoglalkoztatásban részt vevők már korábban előkészítették a játékokhoz a terepet az intézmény udvarán. Az új eszközöket negyvennégy kisgyermek veheti birtokba

Fotó: Mészáros János

– Megnyílt az Ifjúsági Szolgáltató Irodánk, előadásokon, tanácsadásokon vehettek részt a fiatalok, ösztönző pályázatokat írtunk ki. Emellett lakhatási, illetve képzési támogatást nyújtunk a hiányszakmában tanuló vagy dolgozó fiatalok, például orvosok számára – mondta a 2018 márciusában indult Esély Otthon Fegyvernek nevű programról Molnár Barna önkormányzati képviselő. Fegyvernek így próbálja otthon tartani tehetséges fiataljait.

– Az újabb mérföldkőhöz 2018 végén érkeztünk, amikor elkezdtük felújítani erre a célra az önkormányzati bérlakásokat. Három ingatlanban összesen nyolc önkormányzati bérlakás újult meg, hogy a célcsoportba tartozóknak, pároknak vagy családoknak önálló lakhatást biztosítsunk. A felújítási munkálatok összértéke mintegy harminchat millió forint volt. A jelentkezéséket november 15-ig kellett benyújtani.

Több pályázati feltétel is volt, például hogy a jelentkező 18–35 év közötti legyen, hiányszakmában tanuljon vagy dolgozzon, Fegyverneken foglalkoztatási jogviszonya legyen vagy ösztönző támogatásban részesüljön, valamint az, hogy az illető fegyverneki legyen, vagy tervezze az ideköltözést. Sikeres volt a program, mind a nyolc lakásban élnek hiányszakmát tanuló fiatalok – vont mérleget az önkormányzati képviselő.

Hozzátette, emellett már huszonegy közép- és felsőoktatásban tanuló fegyverneki fiatal nyert ösztöndíjat, melyet havonta folyósítanak számukra.

Az Esély Otthon Fegyverneken nevű programra összesen százmillió forintos pályázati pénzt nyert a település.

Százezrekkel támogatják az első lakást vásárlókat

Újszászon az önkormányzat 300 ezer forinttal támogatja a településen első lakást vásárló fiatalokat. Ennek feltétele, hogy házasok legyenek, és legalább az egyik félnek újszászi lakosnak kell lennie.

– Emellett minden újszülöttnek kiviszünk egy babacsomagot, amit a védőnők állítanak össze. Ebben az újdonsült szülők hasznos dolgokat találnak egy kisbaba fogadásához, illetve neveléséhez – tájékoztatta hírportálunkat Dobozi Róbert polgármester.

Hozzátette, emellett próbálnak érdekes programokat szervezni, hogy szeressenek Újszászon élni a fiatalok, valamint a közbiztonsággal is igyekeznek vonzóvá tenni a települést.

Közben Kőröstetétlenen sem tétlenkedtek.

Pásztor Imre polgármester szerint minden adott ahhoz, hogy az ifjúság megtalálja számítását a településen. Elmondta, a közelmúltban három házat is fiatalok vásároltak meg.

– Fekvésünk miatt, illetve a teljes közművesítésnek köszönhetően igen vonzó a község. Emellett folyamatosan fejlesztünk. Kilenc férőhelyes minibölcsődét építünk, mely nagyban kedvez a kisgyermekeseknek. Az intézmény várhatóan jövőre készül el – válaszolta kérdésünkre a településvezető.

Új játszóteret kapott a kőröstetétleni óvoda, a közfoglalkoztatásban részt vevők már korábban előkészítették a játékokhoz a terepet az intézmény udvarán. Az új eszközöket negyvennégy kisgyermek veheti birtokba
Fotó: Mészáros János

A községbe költözhettek a mentőállomás dolgozói

Kőtelken még 2006-ban épült húsz önkormányzati ingatlan a fiatalok számára.

– A lakók között több kisgyermekes család is van, így ez a lehetőség egyfajta megtartóerővel bír a településen – hangsúlyozta a Tisza-parti település polgármestere. Lovász Tibor elmondta, néhány házat a helyi mentőszolgálat munkatársainak adtak ki.

– A településünkön működő mentőállomás dolgozóinak is nagyon jó lehetőség volt, hogy ide tudnak költözni, mert így már nem kell ingázniuk, ami az utak jelenlegi állapota miatt elég problémás lenne – tette hozzá Lovász Tibor.

A helyi vállalkozásokat segítenék Nagykörűben

Hasonlóan vélekedett Nagykörű polgármestere is.

– A település alapadottságai jók, elsősorban a belterület és a környék infrastrukturális állapotán kellene javítani. Remélem, nemsokára pozitív fejleményekről számolhatunk be ezen a téren – mondta Túri Tibor.

– Fejlesztési terveink között szerepel, hogy plusz tizenkét bérlakást építünk a meglévő tizenöt mellé, illetve a leendő vállalkozásokat inkubátor műhelyekkel segítenénk, ahonnan el tudnának indulni. Nyilván mindezek feltétele a megfelelő pályázati lehetőség – emelte ki a településvezető.

Túri Tibor szerint Szolnok agglomerációjának vonzó települése lehet majd Nagykörű, ha az oda vezető külterületi utak is megújulnak.

– A jelenlegi családi otthonteremtési kedvezmény, illetve lakóingatlan felújítási programok a családok részére elérhetőek és jó lehetőségek. Az oktatási, a kulturális, és az orvosi intézményeink pedig kiválóak, ezek is megtartó erőt jelenthetnek – hangsúlyozta.

Jövő tavasszal elkezdődhet a tornaszoba kialakítása is

Jászszentandrás polgármestere szerint települése abban a szerencsés helyzetben van, hogy a rendezett és biztonságos környezet vonzza a fiatalokat. Helyben maradásukat az önkormányzat családokat segítő támogatási rendszere és fejlesztései szolgálják.

– Letelepedési támogatással segítjük a községben házat vásárlókat. Ennek összege a vételár tíz százalékát jelenti. Ezenfelül mintegy harmincezer forint értékben „babacsomagot” állítunk össze a faluban születendő gyermekek részére, valamint közösségi programokkal erősítik a településhez való kötődést – fejtette ki Kolláth Bálint.

A polgármester elmondta, pályázati forrásból folyamatban van egy tizennégy fős bölcsőde kialakítása, ami szintén a családokat támogatja. A százharmincmilliós beruházás a tervek szerint márciusban készül el. A megnövekedett gyermeklétszám miatt az óvoda bővítésére is szükség volt. Ötvenötmillió forint saját forrásból az önkormányzat új csoportszobát alakított ki szociális helyiséggel.

Jövő év tavaszán elkezdődhet az óvodai tornaszoba kialakítása is, amelyhez a Magyar Falu Programban nyertek támogatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában