Galériával frissítve

2021.01.22. 07:00

Félmilliárd forintos kiesést könyvelt el a cserkeszőlői fürdő

Biztatóan indult a tavalyi év Cserkeszőlőn, közel húsz százalékos vendégszám növekedést értek el az első két hónapban. A járvány kirobbanása viszont átírta a terveket, december végéig 505 millió forintos bevételkiesés könyvelhettek el. Az önkormányzat igyekezett megtartani a dolgozóit, tavasszal karbantartásra, felújításra fordították az időt a fürdő és gyógyászati központban.

P. Pusztai Nóra

A cserkeszőlői strandon a bezárás alatt is dolgoztak felújították és újdonságokkal kibővítették. Képünkön Györe Dávid cserkeszőlői strand szolgáltatás vezetője látható

Fotó: Nagy Balázs

– Rendkívüli időszak áll a hátunk mögött, annyi minden történt az elmúlt tizenkét hónap alatt, mint máskor tíz év alatt sem az önkormányzatnál. Már 2020 elején látszott, hogy a novemberben és decemberben befektetett energia megtérült, akkor az árbevételünk is jelentősen növekedett – kezdte a beszélgetést Varga Attila polgármester.

A biztató tendencia márciusban egyik pillanatról a másikra megszűnt, a március 15-i hosszú hétvége után úgy döntöttek, bezárják a fürdőt.

– Március 14-én és 15-én összegzett adatok napi közel két millió forint mínuszt mutattak, felelőtlenség lett volna tovább nyitva tartani. A veszteséget minimalizálni kellett. Akkor még nem kifejezetten az egészségügyi problémák jelentkeztek, inkább a vendégek bizalmatlansága volt jellemző – hangsúlyozta, majd hozzátette, végül ez bizonyult a megfelelő döntésnek, hiszen így a települést akkor még elkerülte a koronavírus és sikerült a gazdasági egyensúlyt is megtartani.

Tavasszal három hónapon át nem fogadtak vendégeket, addig elvégezték a felújításokat.

– Az előző vezetés kevésbé törődött a karbantartással és felújításokkal, beütemeztük az intézmény biztonságos és normál működéséhez szükségeseket, és a felújításokkal növeltük a vendégek komfortérzetét, kényelmét. Kifestettük a téli fürdőt valamint a gyógyászat épületét, újra fugáztuk a medencéket, a beltéri csúszdához teljesen új lépcső került. Térköveztük a színpad és a téli fürdő előtti teret, az összes faanyagot, padot festettük, a pénztárat új bútorokkal láttuk el.

A munkavállalóink nagy részét meg tudtuk tartani.

Kivetettük a szabadságokat, akiknek tudtunk feladatot adni visszahívtuk, a többiek állásidőre kerültek – összegezte a község vezetője.

És bár június közepén megnyitotta kapuit a fürdő, a szezon csak egy hónappal később indult be igazán. A nyáron több százezer vendég fordult meg a tiszazugi településen. Szeptember közepéig jó fogalmi adatokról számolhattak be.

– Tudtuk, hogy jönni fog a következő hullám, amennyire tudtunk felkészültünk rá. Csökkenni kezdett a látogatók száma, azt is tudni kell, hogy napi ezer vendég alatt nem költséghatékony az üzemeltetés. Novemberben egy nap alig háromszázötven ember fordult meg nálunk. Próbáltunk minél többet behozni a 2020-as lemaradásból, de ismét be kellett zárnunk, még most sem tudjuk mikor nyithatunk, szeretnénk mielőbb, hiszen a tartalékaink végesek – mondta.

A szakellátás és a gyógytorna jelenleg online üzemel, az egészségügyi dolgozók pedig január végén felvehetik a koronavírus elleni védőoltást Cserkeszőlőn.

Idén az újratervezésé a főszerep

– Az egyedi tervezésű ponyvacsúszdánkat felújíttattuk, áprilisban engedélyeztetjük, nyáron már használhatják a vendégeink. Tudjuk, hogy mindig valami újat kell nyújtani, a fejlődéshez korszerű élménymedencére lenne szükség, ami több száz millió forintba kerülne, ezt egyelőre úgy tűnik nem tudjuk beletervezni a költségvetésbe, szeretnénk kicsit összeszedni magunkat. A hullámmedence teljes felújítását tavaszra időzítenénk – számolt be a tervekről Varga Attila polgármester.

A település gazdasági helyzete stabil, ám annak ellenére, hogy a turisztikai ágazat jelentős szereplője, a fürdő nem kap támogatást, mivel önkormányzati költségvetési intézményként működik.

– Kiemelten fontos lesz a 2021-es év pénzügyi tervezése, melynek a fő célkitűzése minél több munkahely fenntartása és a gazdasági egyensúly megőrzése. Középtávon a Mintagazdaság Program kidolgozását tűzték ki feladatként – mutatott előre a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában