szerződésmódosítás

2021.02.25. 06:55

Fogytán a tartalék Cserkén, állásidőre küldték a dolgozók egy részét

A dolgozók munkaszerződésének módosítása volt a téma azon a szerdai sajtótájékoztatón, melyet a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ előtti téren tartottak. A Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Boros Péterné részletezte a kialakult helyzetet, majd átadta a szót a jogi szakértőnek, dr. Marosi Jánosnak.

P. Pusztai Nóra

A cserkeszőlői strandon a bezárás alatt is dolgoztak felújították és újdonságokkal kibővítették.

Fotó: Nagy Balázs

Helyi érdekképviseleti csoportot is alakítottak

A közalkalmazottakon akar spórolni az önkormányzat – állította szerdai sajtótájékoztatóján Boros Péterné, a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. A Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ előtti téren a fő téma a munkaszerződések egyoldalú módosítása volt.

– Jogos elégedetlenséget tapasztaltunk a fürdő dolgozóinak körében a munkáltatói bánásmód és a törvénytelenség, a szakszervezeti jogok be nem tartása, valamint a megélhetést nem biztosító keresetek miatt. A felháborodást kiváltó intézkedés abból fakad, hogy az intézmény anyagi gondjait a közalkalmazottak bérének egyoldalú csökkentésével akarja kompenzálni a fürdő vezetése – hangsúlyozta.

Amikor a bércsökkentésről szóló értesítést a munkavállalók megkapták, megkeresték az MKKSZ-t, és helyi érdekképviseleti csoportot alakítottak, bejelentést szerettek volna tenni, de sem személyesen, sem postai úton nem tudták a fürdővezetőnek átadni azt. A szakszervezet jogi segítséget nyújtott, mely során megállapították, hogy a munkaszerződések egyoldalú módosításai miatt azok semmisek.

Tárgyalásos úton szeretnék rendezni a kérdést

Dr. Marosi János, a szakszervezet jogi szakértője kifejtette, megértik a fürdő helyzetét, hogy a dolgozókat meg akarják tartani, hiszen szükség lesz rájuk az újrainduláshoz. Ennek ellenére pontokba szedte a szerződések törvényességnek nem megfelelő szakaszait, külön kitérve a garantált bérminimum (február óta 219 ezer forint) és minimálbér összegére, melyhez képest az állásidő alatt a dolgozók bruttó százharmincezer forintot kapnak havonta.

A jogszabályok szerint a vezetésnek együtt kell működnie a szakszervezettel, ami jelen esetben ugyancsak nem valósul meg.

– Szeretnénk visszaállítani a törvényes foglalkoztatás feltételeit. Felvettük a kapcsolatot a polgármesterrel, hogy tárgyalásos úton rendezzük az ügyeket – vette vissza a szót Boros Péterné.

Ebben az ügyben a község önkormányzata az illetékes

Varga Attila polgármester megkeresésünkre elmondta, többször is jelezték a dolgozóknak: nem a fürdő vezetője, hanem az önkormányzat az illetékes a munkavállalókat érintő ügyekben. Az önkormányzat összesen kétszáztizenkilenc főt foglalkoztat a településen, csak egy részük a fürdő dolgozója.

– A jogászunkkal egyeztetve, törvényesen jártunk el, amikor állásidőre tettük azokat a munkavállalókat, akiket nem tudtunk foglalkoztatni. Rajtunk kívülálló ok miatt zártuk be a fürdőt. Van a tartaléknak az a határa, amikor már nem lehet mindenkinek teljes fizetést adni. Mi január 4-e után küldtük állásidőre a munkavállalók nagyobb részét. Ezért valóban bruttó 130 ezer forintot kapnak, de nem kell érte tenniük semmit – hangsúlyozta a polgármester.

Kiszorultak a legtöbb támogatási körből

Az önkormányzat bevételének fő forrásától elesett és a legtöbb támogatási körből is kiszorult.

– A kormányhivatal állásfoglalása alapján nem vagyunk jogosultak sem bér-, sem munkahelymegtartó támogatásra. A szociális hozzájárulás esetében nem tudjuk, mi a helyzet. A szállodák nyolcvanszázalékos kompenzációját megkaptuk még decemberben – emelte ki. Majd hozzátette: a település nem engedheti meg magának, hogy a pénzeszközei úgy elfogyjanak, ami veszélyeztetné a fürdő nyitását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában