nagy segítség

2021.02.20. 07:00

Mostantól közvetlen járat köti össze Jászágót Berénnyel

A jászágóiak régi álma vált valóra azzal, hogy elindult a Jászágó–Jászberény buszjárat Pusztamonostoron keresztül. Több mint negyven évig vártak erre a szolgáltatásra. Eddig ugyanis busszal csak kerülővel, Jászárokszálláson át jutottak el a Jászság fővárosába. Az új járat a diákoknak és a munkába járóknak egyaránt nagy segítséget jelent.

Illés Anita

Hétfő reggel elindult próbaútjára a közvetlen Jászágó–Jászberény buszjárat, amely alaposan lerövidíti a két település közti eddigi menetidőt. Pusztamonostoron csatlakozási lehetőséget is biztosítanak az utasoknak más települések felé

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Dobos Gergely

Február 15-én kora reggel avatták fel az új Jászágó–Jászberény járatot, mely pontosan 6 óra 45-kor indult próbaútjára. Az utasokhoz csatlakozott Mozsár Lászlóné polgármester és a képviselő-testület néhány tagja is.

Örömteli nap volt ez a falu életében, hiszen több mint negyven évig vártak arra, hogy busszal, jelentős kerülő nélkül jussanak el Jászberénybe. A szolgáltatásnak köszönhetően a korábbi útvonal helyett, ezúttal már Pusztamonostoron keresztül jóval rövidebb úton, mintegy huszonöt perc alatt értek úti céljukhoz.

Oda-vissza ez már ötven perc, az utazóknak tehát közel egy órával több idejük jut másra.

Ezenfelül a jegyek és bérletek árából egy kis pénzt is megtakaríthatnak. De nem csak a Jászság fővárosába utazhatnak el egyszerűbben a falu lakói, hanem pusztamonostori csatlakozással például Jászfényszaru, Hatvan, de akár Budapest felé is új közlekedési lehetőségek nyílnak meg.

Hétfő reggel elindult próbaútjára a közvetlen Jászágó–Jászberény buszjárat, amely alaposan lerövidíti a két település közti eddigi menetidőt. Pusztamonostoron csatlakozási lehetőséget is biztosítanak az utasoknak más települések felé
Fotó: Beküldött fotó

– Az itt élők régi vágya vált valóra – jelentette ki Mozsár Lászlóné polgármester. – Jászberény mindig járási székhely volt, közigazgatásilag határosak vagyunk, csak utunk nincs egymáshoz. Jászágóról eddig semmilyen közösségi közlekedési eszköz nem indult közvetlenül Jászberénybe. Végre az új járattal már eljutunk a faluból Pusztamonostoron át Berénybe – fejezte ki örömét a településvezető.

Évtizedeken át ezt csak Jászárokszálláson át tudták megtenni, ami oda-vissza hetven kilométert és negyvenhat perc menetidőt jelentett. A hetvenes években ez a megoldás még talán észszerűnek bizonyult, mert akkor jóval több középiskolás járt Árokszállásra, mint napjainkban. Ott jelenleg hárman tanulnak, míg a jászberényi középiskolákban tizennyolc jászágói fiatal. Általános iskolások is tanulnak Berényben, hiszen a kistelepülésen erre csak hatodik osztályig van lehetőség.

– Sajnálom, hogy a járvány miatt a középiskolások tantermen kívüli digitális tanrendben tanulnak. Bízom benne, hamarosan újra visszatérnek az iskolába, és minél többen felfedezik az új járat adta előnyöket.

A jászágói önkormányzat 2002 óta minden évben kérte a Volánt, hogy indítsanak járatot Pusztamonostor felé is, de a kérést eddig rendre elutasították.

– Miután legutóbb is így történt, felhívtam a vállalat kapcsolati főosztályvezetőjét, hogy beszéljük át újra a járatindítás lehetőségét. Már a szülők is megkeresték írásban a képviselő-testületet, hogy járjunk el az észszerűbb megoldás érdekében. Hosszas levelezés után, bevonva a térség országgyűlési képviselőjét, közös akarattal indult el járat. Köszönettel tartozunk ezért a közlekedési társaság központi vezetőségének is – mondta Mozsár Lászlóné polgármester.

Az iskolába járás is könnyebb lesz

Az új járat nem csak a diákokat szolgálja, hanem Jászágó minden lakóját, aki munkába, szakorvosi vizsgálatra vagy hivatali ügyeket intézni jár Jászberénybe. A busz reggel 6 óra 45 perckor indul oda, onnan pedig 16 órakor indul vissza Jászágóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában