Szelektív hulladékgyűjtés

2021.03.26. 15:30

Kihelyezték az első kupakgyűjtő szívet Karcagon

A kupakgyűjtő legfőbb feladata a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése Karcagon.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

Új látványosság és egyben hasznos is mostantól a főtéren az a kupakgyűjtő szív, amelyet pénteken adtak át a városnak a Nexus Egyesület tagjai. Ökrös Dávid egyesületi elnök elmondta, Karcag első kupakgyűjtő szívét egyesületük egy pályázat segítségével valósíthatta meg helyi vállalkozók közreműködésével.

Legfőbb feladata, hogy a szelektív hulladékgyűjtést jelentős mértékben népszerűsítse a városon belül, hiszen a műanyag kupakokat általában rajta hagyják a flakonokon és úgy dobják ki, pedig azokat külön lehet hasznosítani, felhasználni.

Ezt a szemléletváltást szeretnék kialakítani.

A befolyt pénzösszeget, amit a felvásárlótól kapnak, a karcagi mentő alapítványnak ajánlják fel folyamatos jelleggel.

A szív 180 centiméter magas 140 centiméter széles, nagyjából 50 kilogramm kupak fér bele, s Karcag város szépségét is tovább tudja ékesíti a Kossuth téren.

Fotó: Daróczi Erzsébet

Szepesi Tibor polgármester örömmel támogatta a Nexus tagjait a kupakgyűjtő szív kihelyezésével, mert mint fogalmazott, ez egy olyan társadalmi kezdeményezés, amely támogatást kell, hogy kapjon az önkormányzat részéről is.

Másfelől az egyesületet fiatalokból állók alkotják, akik megoldandó társadalmi kérdésként vállalták fel a környezetvédelmet jótékonysági rendezvényekkel, lehetőségekkel. A kupakgyűjtő szívvel is a szelektív hulladékgyűjtésre való aktivizálás mellett a környezetvédelem fontosságára és az egészségügyben dogozók munkájára is felhívják a figyelmet.

Fotó: Daróczi Erzsébet

A Nexus Egyesület is csatlakozott a Tisztítsuk meg az országot! programhoz – erről már Hamar Bence beszélt. Az egyesület három területen számolt fel illegális hulladékot: a kisfürdőnél található kiserdőben, a 4-es főút melletti kamionparkolóban, illetve az NK II-es főcsatornán. Az elszállításban a Nagykunsági Környezetvédelmi Kft. segítette őket.

Befejeződött az önkormányzat pályázatából a Magyarkai illegális szemét felszámolása is, itt 960 köbméter építési-bontási törmeléktől szabadultak meg a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában