SZOLNOK

2021.05.01. 06:55

Fertőtlenített termekben várják az érettségizőket

Hétfő reggel kilenc órától a magyar nyelv és irodalom dolgozattal megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák.

Köllő Judit

20200502 Szolnok Rendhagyó módon szervezik meg az idei érettségi vizsgákat. A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben a diákok csupán írásban adnak számot tudásukról, és csak megfelelő védőeszközökkel léphetnek a termekbe. Felügyelő tanáraik szintén. Az intézményeket és helyiségeiket pedig alaposan fertőtlenítik a tanulók érkezése előtt. Az érettségi előtt fertőtlenítették a tantermeket és az előírásoknak megfelelően rendezték be az intézmény dolgozói. Képen: A szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban berendezték és fertőtlenítették a termeket a vizsgákhoz Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Fotó: Mészáros János

Az oktatási intézmények legfontosabb teendői közé tartoznak, hogy az egészségvédelmi szabályokat betartsák és betartassák. A vizsga ideje alatt a tantermekben maximum tízen tartózkodhatnak, akiknek legalább másfél méteres távolságban kell majd lenniük egymástól.

A felügyelő tanárok számára elengedhetetlen a maszk használata, míg a diákoknak a dolgozat írása alatt ez nem kötelező, de ajánlott. A pedagógusoknak fokozottan figyelniük kell arra, hogy kesztyűben osszák ki a feladatlapokat, továbbá a megmérettetés után egyszerre csak egy diák menjen beadni felmérőjét.

Szutorisz-Szügyi Csongor, a szolnoki tankerület igazgatója hírportálunknak elmondta, a középiskolák és pedagógusaik felkészültek a vizsgáztatásra.

– Járványügyi szempontból minden intézményben átrendezték a termeket és a közös helyiségekben kézfertőtlenítőket helyeztek ki – hangsúlyozta Szutorisz Szügyi Csongor tankerületi igazgató.

– Bízunk abban, hogy a jelenlegi helyzet ellenére a diákok sikeresen fel tudtak készülni erre a fontos megméretésre. Azok a tanulók, akik mentesültek az írásbeli vizsgák alól is, jogosultak arra, hogy szóban adjanak számot a tudásukról. Illetve akik nem érik el az alsó ponthatárt, tehát a huszonöt százalékos eredményt, viszont a tizenkettőt igen, azoknak lehetőségük adódik szóbelizni. Ezért sokkal rövidebben és gyorsabban fognak zajlani majd az érettségik.

– Ez egy különleges helyzet a végzős középiskolás diákoknak, hiszen szinte egész évben online tanultak – meséli Pogány Gyula, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium igazgatója.

– Igyekeztünk nekik az év második felétől kisebb, csoportos foglalkozásokat is tartani, ezzel is segítve a felkészülést. Pár nap múlva kezdődik az érettségi. Hosszú ideig úgy tűnt, az írásbeli és a szóbeli részét is megtartják. Utóbbiakat azonban többségében eltörölték, nálunk is csak néhány tanuló fog ilyen módon számot adni tudásáról. A diákokat levélben tájékoztattuk azokról az eljárásokról is, melyek a hétfőtől megkezdődő írásbeli érettségire vonatkoznak.

Hiszen fontos tudniuk, hogy az épületbe való belépést követően lázat fogunk mérni, illetve csak maszkban engedjük be őket az épületbe.

– A folyosókon, illemhelyeken és tantermekben egyaránt kézfertőtlenítőket helyeztünk el. Az osztálytermekben maximum tíz tanuló írhat egyszerre dolgozatot, akiket egymástól kellő távolságban ültetünk majd a padokhoz. Mindenkinek névre szóló helye lesz – ismertette az érettségi vizsgákon alkalmazott szabályokat az igazgató.

Borítóképünk 2020-ban készült, a szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában