Pusztamonostor

2021.05.29. 11:25

Jenes Tamás családi örökségként viszi tovább a gazdálkodást

Tv-paprika- és zöldhagyma-termesztésre alapozza gazdaságát a pusztamonostori Jenes Tamás. A föld és a mezőgazdaság szeretete már gyermekkorában beleivódott, hiszen szülei évtizedekkel ezelőtt is fóliás zöldségtermesztéssel foglalkoztak. A gazdálkodás több mint szakma, életformát jelent, mely szabadságot, változatosságot ad számára. Az időjárás olykor bosszúságot okoz, ám ezt – ahogy mondja – túl kell élni.

Illés Anita

Jenes Tamás őstermelő tizenegy fóliasátorban termeszt tv-paprikát. A jövőben bővíteni szeretné a gazdaságot, újabb sátrakat vonna be a művelésbe. Az idei évről elmondta, eddig kevés volt a napfény, a hideg miatt többet kellett fűteni, ami növelte költségeiket

Fotó: Illés Anita

Jászfényszaru, Jászfelsőszentgyörgy és Pusztamonostor környékén nagy hagyománya van a fóliás zöldségtermesztésnek. Ma már ugyan kevesebben élnek ebből a tevékenységből, mint valamikor. Sokan kiöregedtek, és nincs, aki tovább vigye a gazdaságot, mivel a fiatalok elvándorolnak vagy a közeli gyárakban helyezkednek el.

Vannak, akik a gazdasági átalakulás, az értékesítési nehézségek miatt hagytak fel ezzel a tevékenységgel, és kerestek más megélhetést. Jenes Tamás másként gondolkodott, felismerte a mezőgazdaságban rejlő lehetőséget. Kitartó munkával arra törekszik, hogy folyamatosan bővítse a családi gazdaságot.

Jenes Tamás őstermelő tizenegy fóliasátorban termeszt tv-paprikát. A jövőben bővíteni szeretné a gazdaságot, újabb sátrakat vonna be a művelésbe. Az idei évről elmondta, eddig kevés volt a napfény, a hideg miatt többet kellett fűteni, ami növelte költségeiket
Fotó: Illés Anita

– Ha esik, ha fúj, itt mindig benne kell lenni a munkában. Az időjárás és a piaci körülmények folyamatosan változnak, igyekszünk ezekhez alkalmazkodni. Már a szüleim is fóliás zöldségtermesztéssel foglalkoztak, ebben nőttem fel, ezt szeretem. Életformát jelent nekem, más hivatást nem is nagyon tudok elképzelni – kezdte Jenes Tamás őstermelő, majd körbevezetett a portáján található paprikabirodalomban.

Kilenc fóliasátorban mintegy négyezer négyzetméteren termeszti a C-vitaminban gazdag, tápláló zöldséget. Ehhez jön még a szabad földi művelés. Ezenfelül megterem nála az újhagyma és a retek is, mellyel kifejezetten jó szezont zárt. Évekkel ezelőtt zellerrel is próbálkozott, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

– A paprikapalántákat Kecskeméten neveltettem. A növényeket március hetedikén ültettük ki a fűtött sátorba, egy hónappal később pedig a fűtetlen sátorba. Ez utóbbiban a tavaszi hideg, a fagyok miatt a megszokottól eltérően két-három héttel később fordul termőre a növény. Ez az első év egyébként, amikor fűtött sátorban is neveljük a paprikát. Sajnos, eddig kevés volt a napfény, a hideg miatt többet kellett fűteni, ami növelte a költségeinket. De bízunk benne, hogy az értékesítési ár kompenzálja majd ezt – mutatott rá a gazdálkodó, aki a budapesti nagybani piacra hordja a paprikát, valamint a jászberényi hűtőházba szintén beszállít.

A szakember arról is beszélt, hogy a járvány hogyan befolyásolta az értékesítést.

– Azt tapasztaltam, hogy tavaly márciusban két hétig emelt áron el lehetett adni a zöldségféléket. A járvány első hullámában a kijárási korlátozás bevezetésekor sokan meg voltak rémülve, és felvásárolták a termékeket. Megrendelőink között vannak vietnámiak és koreaiak, akik éttermet üzemeltetnek. Mivel a vendéglátást negatívan érintette a járvány, ezért nem a megszokott intenzitással vásároltak tőlünk zöldséget – osztotta meg tapasztalatait Jenes Tamás.

Rendkívül fontos a megfelelő védelem

E hét elején tervezték a harmadik paprikaszedést a gazdaságban, ám az esős, borongós idő nem kedvezett ennek, ezért néhány nappal elhalasztották a betakarítást.

– Általában reggel hat órakor kezdjük szedni az érett, zamatos paprikát, majd két-három óra alatt kiválogatjuk, hogy délben már a nagybanin értékesíteni tudjuk – részletezte Jenes Tamás. Megjegyezte, hogy kizárólag biológiai növényvédelemmel dolgoznak, nem permeteznek. A megrendelők másként át sem vennék, mert nagy részét német piacra viszik ki, ahol nem kell a vegyszeres, permetezett paprika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában