Tiszafüred/Galériával

2021.05.10. 17:25

Műfészkek és fecskehotel telepítésével segítik a fecskék megmaradását

A fecskék Tisza-tónál történő fészkelést hivatott megkönnyíteni és elősegíteni az a tizenkét fészekből álló, úgynevezett fecskehotel, melyet hétfőn délelőtt adtak át Tiszafüred külterületén.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviseletében Görög Zoltán köszöntötte a megjelenteket. Hazai forrásból kezdték el mű fecskefészkek kihelyezését és hasonló fecskehotelek telepítését Poroszló és Tiszafüred között. Elsődleges céljuk, hogy elősegítsék és megkönnyítsék a fecskék fészkelését, megtelepedését a térségben.

– A program a következő két hétben fog megvalósulni, május 31-ig kerülnek ki a mű fecskefészkek.

– Igyekszünk minél többet olyan helyekre telepíteni, ahol eddig nem volt jellemző a fecskék fészkelése – magyarázta a szakember.

– A Tisza-híd tartópillérein számos molnárfecske fészek található, de a tavaly átadott kerékpáros híd olyan korrózióvédelemmel rendelkezik, amelyen nem tapad meg a fecskék sárból készült fészke, ezért azokra olyan moduláris elemeket teszünk, melyekre már számos mű fecskefészek felhelyezhető – részletezte.

Az eseményen megjelent Révész Máriusz, a kerékpározás és aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos, F. Kovács Sándor a térség országgyűlési képviselője, valamint Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere.

– Ismertető tábla kerül kihelyezésre hamarosan, mely a túrázók számára érdekes információkkal szolgál majd a fecskékről. Emellett látvány fecskefészek is látható itt, melynek célja szintén az ismeretterjesztés – mondta az eseményen Révész Máriusz.

A kormánybiztos bemutatta, hogy a most telepített fecskehotelben többféle fészek is található, például külön molnárfecskének és külön füstifecskének. Hozzátette: Egy fecske a magyarországi tartózkodása alatt körülbelül egy kilogramm szúnyogot és rovart fogyaszt el.

– El lehet képzelni, milyen hatással lenne a szúnyogok ellen vívott küzdelemben, ha több ezer fecskepár fészkelne a Tisza-tó térségében – húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában