tájékoztató

2021.06.29. 17:25

Egymást segíti a megyeszékhely és a honvédségi központ

Kiss Róbert ezredes egy évvel ezelőtt, 2020. július elsejével, elődjétől, a más feladatokkal megbízott Rédei Róbert alezredestől vette át a Szolnokon települt MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) parancsnoki beosztását. A parancsnok kedden az elmúlt egy évben a központban elvégzett feladatokról adott tájékoztatást dr. Berkó Attilának, megyei kormánymegbízottnak és Szalay Ferencnek, a megyeszékhely polgármesterének. Az eseményen Bozó Tibor dandártábornok, a BTKK szolgálati felettes szerve, az MH Transzformációs Parancsnokság (MH TP) parancsnoka is részt vett.

Mészáros Géza

Kedden az elmúlt egy évben a központban elvégzett feladatokról adtak tájékoztatást

Fotó: Mészáros János

A Magyar Honvédség reformja zajlik napjainkban – hangzott el kedden az évfordulós beszámolón. A NATO által előirányzott technológiai felzárkózás, illetve a nemzetközi helyzetek okozta kihívások, a migrációs nyomás, a határvédelem, a szomszédos államokban fokozódó háborús helyzetek, a világjárvány, mind, mind újabb és újabb feladatokat követel meg a magyar katonáktól. A megújulás azonban nem merülhet ki csupán új haditechnikai eszközök beszerzésében.

Kedden az elmúlt egy évben a központban elvégzett feladatokról adtak tájékoztatást
Fotó: Mészáros János

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program ennél több. Új „típusú”, jelentős szellemi potenciával rendelkező katonákra is szükség van a reform sikerre viteléhez. Az MH Transzformációs Parancsnokság is épp egy évvel ezelőtt alakult: az átfogó transzformáció érinti a haderő minden összetevőjét és képességét. Ilyen például az eljárásrend, a logisztika, a felkészítés és a kiképzés, valamint a személyi állomány kiválasztása és az állomány gondolkodásmódja. Az MH TP szentendrei székhellyel kezdte meg működését, és alárendeltségébe került az MH Altiszti Akadémia, az MH Bakony Harckiképző Központ, valamint az MH Ludovika Zászlóalj mellett a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ is.

– A legfontosabb cél az eddigi gondolkodásmód megváltoztatása. Ahhoz, hogy megfeleljünk a 21. század kihívásainak, ismereteinket folyamatosan gyűjteni, a tudásunkat építeni kel

– idézte fel a korábbi hadseregtábornok szavait Bozó Tibor dandártábornok.

Kiss Róbert elöljáróban személyes indíttatásáról is szólt. A jászberényi születésű, de jászszentandrási gyökerekkel rendelkező központparancsnok azt is sikernek könyvelte el, hogy új beosztásában Szolnokon maradhatott. Kiss Róbert ezredes ugyanis harminc évet töltött a légierő szolgálatában repülőmérnökként. Ebből tizennégy évet az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred állományában és tizenhatot az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kötelékében.

Az MH BTKK parancsnoka elmondta, hogy minden nemzetközi misszióra készülő magyar katona megfordul a béketámogatónál, hiszen a kiképző központban vértezik fel azokkal a szellemi képességekkel, amelyekkel biztonságosan helyt tud állni a külföldi küldetésekben. A BTKK másfelől nemzetközi szintű tanfolyamokat is szervez, amelyen külföldi polgári és katonai hallgatók vesznek részt. Ilyenek az IMOC, a katonai megfigyelő-, a HEAT, a veszélyes környezet-tudatosság- és a PSOCC, a békeműveleti együttműködés képzések, továbbképzések is.

A beszámoló végén Kiss Róbert a városvezetéshez fordult, s kérte, találjanak közösen megoldást a BTKK bázisán meglévő többfunkciós sporttelep hasznosítására, illetve a központ nyugati oldalánál a fásításban is segítsen a település.

Szalay Ferenc felajánlotta, hogy a BTKK meglévő sportpályáit részben felújíttatja
Fotó: Mészáros János

Szalay Ferenc megköszönte, hogy a kiképző központ évek óta szerves része Szolnoknak, és számos területen több alkalommal is tudtak már egymásra számítani. Felajánlotta, hogy a BTKK meglévő sportpályáit részben felújíttatja, cserébe, hogy a közeli Szent-Györgyi Általános Iskola diákjai használhatják azokat. A polgármester azt is javasolta, hogy a pályák egy részét akár a civil városlakók tömegsport-rendezvényekre is használhatnák, továbbá, hogy közös projektben bevonja a bázist az országos fásítási programba.

Dr. Berkó Attila kormánymegbízott, hivatala részéről, ugyancsak támogatásáról biztosította az MH Béketámogató Kiképző Központot.

A tájékoztató után a vendégek Táborfalvára látogattak, ahol a központ által szervezett egyhetes Veszélyes Környezet Tudatosság Tanfolyamon az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság munkatársai vesznek részt. A felkészülőknek Azbej Tristan államtitkár úr tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában