RÁKÓCZIÚJFALU

2021.08.25. 15:30

Természetes vízmegtartás volt a fő téma a terepbejáráson

A rákócziújfalui beruházás hosszútávú megoldást biztosít a helyi klímaváltozásra.

P. Pusztai Nóra

Fotó: P. Pusztai Nóra

Romániából és Németországból is érkeztek Rákócziújfaluba, hogy megismerhessék a nemrégiben hivatalosan is átadott víztározót és annak funkcióit. Egy pályázati forrásnak köszönhetően mintaprogramként megvalósuló beruházás elsődleges célja a csapadékvíz megtartása. Ezzel hosszútávú megoldást biztosítva a helyi klímaváltozásra.

A szakemberek az országunkban megvalósult, hasonló fejlesztéseket is bemutatták, mielőtt a vendégekkel terepbejárásra indultak volna.

– Egy-egy ilyen konferencia jó alkalom, hogy tapasztalatokat cseréljünk – mondta Varga József, a település polgármestere.

– Hasonló viszonyok, más-más nézőpontok, de mindannyian a természetes vízmegtartó megoldásokban gondolkozunk – fogalmazott.

Világszerte egyre szélsőségesebb az időjárás, ez tapasztalható a környező országokban is. Hol aszály, hol villámárvizek sújtják a területeket.

Az erdélyi Margittából érkező Demián Zsolt szerint sosincs túl korán felkészülni. A településüket kutakból érkező vízzel látják el, viszont tisztában vannak azzal, hogy ezek a források végesek és valamikor elapadnak majd.

Romániából és Németországból is érkeztek szakemberek
Fotó: P. Pusztai Nóra

– Az önkormányzat tulajdonában van egy erdő és a mellette elterülő földterület, ez utóbbit árasztanánk el. A beruházásnak két fontos szerepe lenne, egyrészt turisztikai, másrészt ha szükségessé válna ivóvizet is lehetne onnan pótolni – fejtette ki. A tervek kidolgozásának a már működő esetek tanulmányozása után fognak neki, így jutottak el a rákócziújfalui tározóhoz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában