Kisújszállás

2021.10.19. 11:28

Rangos önkormányzati díjjal ismerték el Oros Kálmán tevékenységét

Kisújszállás lakosságáért végzett példaértékű tevékenysége elismeréseként az önkormányzat Pro Communitate Urbis díjat adott Oros Kálmánnak, a mezőőri szolgálat vezetőjének. A díj mellett még egy nagy öröm érte idén a vezetőt, ugyanis megszületett első unokája.

Daróczi Erzsébet

Oros Kálmán büszkén mutatta meg díját

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Nagy megtiszteltetés számomra az elismerés, melyet azonban nem kaphattam volna meg a feleségem és a gyermekeim megértő hozzáállása nélkül, így ez a díj az ő érdemük is – mondta a díjazott, aki megalakulása, 1998. szeptember 1. óta tagja az önkormányzat mezei őrszolgálatának.

Oros Kálmán büszkén mutatta meg díját
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Már csak öten vagyunk – Kémeri Zoltán, Pálfi László, Végh Jenő, Szőcs Béla és én – a kezdő, kilencfős csapatból. Nagyon jóleső érzés számomra, hogy munkánkat – hiszen ez egy csapatmunka – most ezzel a rangos díjjal is elismerték, de ebben a régebbi mezőőrök munkája is benne van – tette hozzá Oros Kálmán, aki korábban az egyik helyi téeszben dolgozott vagyonőrként.

– Sokacz Jani bácsitól sok szakmai tanácsot, segítséget kaptam, így amikor mezőőröket kerestek, jelentkeztem. Igazából 1998-hoz képest most azt mondhatom, kicsit lazább a munkánk, akkor éjjel-nappal mentünk, mert annyi volt a fa- és terménytolvaj.

Sok tettenérésünk volt, megtettük a feljelentéseket, aminek mára meglett az eredménye, most nem találkozunk erdőben csellengő tolvajokkal.

– Ma sok embernek van munkahelye, így nem kockáztatja meg, hogy elvigyen egy zsák burgonyát a kertből. Volt, amikor a tolvajt egy táska lopott kukoricával fogtuk meg, és átvitték a rendőrök. Törökszentmiklósra, a fogdába három napra. Ezt nagyon nem szerették, szeretik a tolvajok, ennek ma is visszatartó ereje van. A gazdák örülnek, hogy jelen vagyunk a határban, ha valamit látnak, hívnak minket.

Úgyhogy ez nem nyolctól négyig tartó munka...

– Volt, hogy épp akkor, amikor hazamentem, jött a telefon, ott is hagytam az ebédet, és mentem a kollégákkal. Ilyenkor egy rossz szava nincs a feleségemnek, sőt készíti a szendvicset, vizet, míg készülök. Amíg velünk éltek, a gyermekeim is támogattak. Fiaimnak Kisújszálláson saját vállalkozása van, a lányom Szolnokon ápolónőként dolgozik. És idén Kálmán fiamnál megszületett az első unokám, úgyhogy a díj és ez most végtelen boldogsággal tölt el – mondta Oros Kálmán.

A mezőőr társaival együtt aktívan részt vett a koronavírus-járvány elleni küzdelemben is, segítette a helyi operatív törzs döntésének végrehajtását, a járványügyi szabályok betartását, de az önkormányzat által biztosított maszkok, élelmiszercsomagok szétosztásában is részt vett. Hétfőn pedig kollégáival csatlakozik a városvédők TeSzedd! akciójához, hogy összegyűjtsék a határban eldobált műanyagot, papírt és sittet, mert magánemberként is fontos számára a szép környezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában