SZOLNOK

2021.11.17. 06:58

Az autisták életminőségét javítanák az új stratégiával

Országszerte fórumokat szerveznek a témában, kedden Szolnokon jártak a szakemberek.

Kovács Berta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Photographee.eu

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) új országos autizmus stratégia kidolgozásán munkálkodik Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter felkérésének nyomán. Ennek kapcsán országszerte fórumokat szerveznek, hogy az érintetteket képviselő tagszervezetek, hivatalok, oktatási intézmények képviselőinek, vagy akár maguk az érintettek véleményét meghallgatva együtt gondolkodva, javaslatokat kapjanak a stratégia kidolgozásához.

Kedd délután Szolnokon, a Hild Viktor Könyvtárban ültek össze széles körű eszmecserére az AOSZ munkatársai és a Szolnokon működő, autistákat támogató szervezetek, intézmények képviselői, valamint szülők, érintettek és érdeklődők.

– Az élet minden területén nagyon nagy mélységekkel kell megküzdenie az autizmussal élőknek, családjaiknak, de még a velük kapcsolatba kerülő szolgáltatóknak is – hangsúlyozta Kővári Edit, az AOSZ elnöke.

– Ez akkora feladat, hogy úgy gondoltuk, valahogyan rendszerezni kellene meglévő tudásunkat, módszertanainkat és kapacitásainkat, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban eredményeket érjünk el.

Dinamikusan nő az autizmussal érintett közösség száma, ami nemcsak az érintettek életében okoz nehézséget, de a társadalomban is.

– A legnagyobb segítséget pedig az jelentené az érintetteknek, családoknak, ha a hétköznapihoz hasonló életet élhetnének, mint bárki más, ennek egyik feltétele, hogy a szolgáltatásokhoz ugyanúgy hozzáférjenek, a társadalomban az autizmusról alkotott kép megfelelő legyen. Ennek érdekében a stratégiakészítés a leghatékonyabb módja annak, hogy felmérjék az erőforrásaikat, és összehangolják a sokféle intézkedést és azon szereplők jelenlétét, felelősségét, tevékenységét, akiknek ebben szerepe lehet.

A fórumon Autistákért Szolnokon Civil Társaság képviselői, az Autista Centrum vezetője, tankerületi munkatárs, segítő szervezetek, pszichiáter, szülők és autisták is megosztották álláspontjukat, meglátásaikat.

Kővári Edittől azt is megtudtuk, a különböző helyszíneken tartott fórumokon bár más szolgáltatásokkal, családokkal találkoztak, mégis mindenütt ugyanaz a nyolc-kilenc fókuszpontot jelölték meg megoldandó feladatként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában