Tiszapüspöki

2022.01.24. 13:55

Mesterséges búvóhelyeket helyeztek ki denevéreknek a Tisza mentén

Hogy az M4-es gyorsforgalmi út építése miatt ne maradjanak búvóhely nélkül, összesen négy, egyenként több száz denevérnek otthont nyújtó tornyot helyeztek ki a Tisza mentén, Tiszapüspöki, Fegyvernek, Nagykörű és Tiszajenő környékén. Nem mellesleg az ősszel felállított építmények utódnevelésre is alkalmasak, ami fontos a fokozottan védett faj számára.

Molnár-Révész Erika

Fülöp Emil mutatja a tiszapüspöki szabadstrand közelében felállított denevérszállást, mely több száz védett állatnak adhat otthont Fotó: Mészáros János

– A településünk melletti erdősávot a most épült M4-es gyorsforgalmi út hídja keresztülszeli, emiatt több élőhely elpusztult, például a denevéreké. Ezért helyezték ki ezt a mesterséges szállás- és fészkelőhelyet – mutatta a több méter magas, fémszerkezetű, faburkolatú építményt Fülöp Emil, Tiszapüspöki alpolgármestere. A szállást a strandtól néhány száz méterre, az ártér rétjére helyeztek ki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának javaslata alapján.

 

Négy denevértorony létesült

– Az építést engedélyező hatóság határozata alapján összesen négy denevértorony létesült a Közép-tiszai Tájvédelmi Körzetben. A Tisza bal partján Nagykörű–Fegyvernek között és Tiszapüspökinél, a Tisza jobb partján pedig Tiszajenőnél – tájékoztatta lapunkat Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Közép-Tisza-Jászság Tájegység vezetője.

A szakember elmondta: a denevértornyok egész évben búvóhelyet jelentenek a denevéreknek. 

Különleges szerkezetük és kialakításuk miatt megfelelő és biztonságos telelőhely, továbbá a nyári időszakban nemcsak átmeneti szállásként funkcionálnak, hanem a szaporodáshoz, utódneveléshez is alkalmasak. Olyan területeket kellett választanunk a tornyok elhelyezésére, melyek az állam tulajdonában állnak, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a vagyonkezelőjük, továbbá közvetlenül érintkeznek idős, őshonos fafajok uralta puhafás erdőállományokkal, nyílt kaszálórét vagy mocsárrét jellegű élőhelyekkel.

 

Jelentős a szúnyogfogyasztásuk

A hazánkban védett és fokozottan védett denevérfajok jelentős táplálékbázisát képezik a különböző szúnyogfajok, ezért különösen fontos szempont volt, hogy a célterület védett státusza mellett essen távol olyan helyektől is, ahol vegyszeres szúnyogirtást végeznek, ami a denevérek fontos táplálékait a legkritikusabb, utódnevelési időszakban pusztítaná el, veszélyeztetve ezzel mind a felnőtt, mind a fiatal állatok túlélését – hangsúlyozta Monoki Ákos.

A Hortobágyi Nemzeti Park Közép-Tisza-Jászság Tájegység vezetője hozzátette: noha a denevérek számos, idős erdőkhöz kötődő ízeltlábú fajjal is táplálkoznak, a szúnyogfogyasztásuk igen jelentős. 

A szúnyogállomány nagyságát pedig a természet, illetve a vérszívók természetes fogyasztói – például őshonos halfajaink, kétéltűink, fecskéink – tudják a leginkább szabályozni. 

Ennek fontos eleme egy egészséges denevérállomány, melynek megalapozásában a denevértornyoknak fontos szerepe lesz.

 

Kiváltképp hasznos a jelenlétük

Hazánkban összesen huszonnyolc denevérfaj él, mindegyik védett vagy fokozottan védett. Jelenlétük mindennapi életünk szempontjából is meglehetősen fontos, náluk hatékonyabb szúnyogpusztítót ugyanis nem ismerni. – A denevérek rengeteg szúnyogot fogyasztanak. A szakirodalom szerint egy éjszaka alatt egy denevér négy-ötszáz, de akár ezer vérszívót is belakmározhat. Mivel a Tisza-partunk egy része természetvédelmi terület, itt tilos a kémiai szúnyogirtás, ami azt jelenti, hogy ez a környék bőséges táplálékot nyújt majd a denevérek számára, mi pedig annak örülünk, hogy reményeink szerint nyáron valamelyest kevesebb vérszívóval kell majd megküzdenünk – mondta bizakodva Fülöp Emil, Tiszapüspöki alpolgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában