Felújítás

2022.05.20. 13:55

Megszépül a kétszáz éves református templom Törökszentmiklóson

Tizenötmillió forintos pályázati forrásból újul meg kívülről a több mint kétszáz éves törökszentmiklósi református templom. A munkálatok tavaly ősszel kezdődtek, és várhatóan egy hónap múlva fejeződnek be. A felújításra azért van szükség, mert a 46-os főút forgalma miatt folyamatosan szennyeződik a műemlékvédelem alatt álló épület fala, ráadásul a templom szerkezetében is károk keletkeznek.

Molnár-Révész Erika

Egy hónap múlva elkészülnek a törökszentmiklósi református templom külső felújítási munkálatai – tudtuk meg Szabó József elnök-lelkésztől Fotó: Mészáros János

Alpinisták segítségével tavaly ősszel már elkészültek a torony, illetve a magasan fekvő homlokzatrészek felújítási munkálatai, tavasszal, amikor az időjárás kedvezőre fordult, pedig elkezdődött a templomhajó körbefestése, valamint a nyílászárók átfestése. Emellett a fal tövében futó járda cseréje és a fal körüli vízelvezető rendszer felújítása is zajlik

– mutatta a felállványozott templomnál Szabó József, a Törökszentmiklósi Református Egyházközség elnök-lelkésze.

Mint mondta, a munkálatokra a Terület- és Településfejlesztési Program pályázatán nyertek tizenötmillió forintot, melyet ha szükséges, önerőből egészítenek majd ki.

– Tíz évvel ezelőtt történt utoljára ilyen nagyobb szabású külső felújítás. Sajnálatos módon az épület kora, illetve a 46-os út forgalma miatt viszonylag rövid időközönként szükség van rá. Utóbbi probléma inkább a lényeges, hiszen az út forgalma miatt nemcsak a fal színeződik el, hanem az épület szerkezetében is kár keletkezik.

– A torony csúcsa két és fél centiméterre kidől az út felé, ami az egykori négyes út korábbi kiszélesítésével függ össze. Ráadásul a templom egy mesterséges dombon helyezkedik el, vagyis készítettek egy alapot, majd a templom mind a négy oldalát feltöltötték. Ha megfigyeljük, a torony előtt már nincs meg az a magasítás, ezért is dől – magyarázta az okokat a plébános.

Mint elmondta, emiatt minden évben mérik az épület süllyedését, melyet az utóbbi években nem tapasztaltak, ám ez valószínűleg csak az időjáráson múlik.

– A megoldása az lehetne, ha nagy nyomószilárdságú betonnal aláalapoznánk a tornyot az út felől. Ám ennek az az akadálya, hogy a város összes lényeges közművét a templom köré telepítették, az egyik vezeték csak másfél méterre fut a templom tövétől.

– Ez azt jelenti, hogy bár a betonozás biztosan megerősítené statikailag a templomot, de a város életét ellehetetlenítené a különböző közművezetékek sérülése miatt. Így végső soron csak abban bízhatunk, hogy a 46-os főút forgalmát még időben kivezetik majd a városból – tette hozzá Szabó József elnök-lelkész.

Mint megtudtuk, a templomban belső felújítási munkálatokat nem terveznek a közeljövőben, azt kilenc éve teljeskörűen elvégezték. A műemléképület külső munkálataival várhatóan egy hónap múlva készülnek el.

Egykor csónakkal érkezett a küldöttség a városba

Az 1789-ben átadott templom a város legrégebbi műemlékvédelem alatt álló épülete, mely egykor éppen a városközpontban állt. Bár a köztudatban úgy maradt fent, a falán lévő tábla azt mutatja, hogy a Tisza szabályozása előtt meddig állt a víz a templom falánál, de mint azt Szabó József elnök-lelkésztől megtudtuk, ez nem így van. – Nem az egykori árvíz szintjét jelöli, hanem egy úgynevezett földmérési alappont táblája. Idáig nem öntött ki a Tisza, a 46-os út másik oldalán állt a nyári gát, ami felfogta a vizet. A régi templomhoz viszont, ami egykor éppen azon a területen állt, igen – nem véletlenül hívják ma is „partaljának”. Régi feljegyzések szerint a Debrecenből érkező egyházi küldöttség tavasszal a zöldár segítségével csónakkal is le tudott a törökszentmiklósi templomhoz utazni, itt kötöttek ki a parókia végében – mesélte az érdekes történetet az elnök-lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában