Keresik a felelősöket

2022.06.10. 17:00

Szakértők bevonásával vizsgálják a tomajmonostorai tragédia körülményeit

Pénteken a kórházban életét vesztette az a tiszaderzsi kislány, akit kedden felejtettek benne az óvodásokat, iskolásokat szállító kisbuszban Tomajmonostorán. A négyéves Inez Flóra körülbelül 7-8 órán át volt bezárva a járműbe.

Szoljon.hu

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

Az egész országot megrázta a tiszaderzsi Inez Flóra tragédiája. A négyesztendős kislányt kedden reggel felejtették benne a tomajmonostorai falubuszban, mellyel a környék gyermekeit hordják iskolába, óvodába. A kislányra csak délután találtak rá, akkor már eszméletlen volt. A mentők egy órán át igyekeztek stabilizálni az állapotát, majd mentőhelikopterrel a debreceni klinikára szállították. A gyermekgyógyászati központ orvosai mindent megtettek a kislány élettért, de a kicsi szervezete pénteken feladta a harcot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján a tragédia napján 28 fok körüli csúcshőmérsékletet mértek a térségben. A kisbusz zárt belső tere nagyon rövid idő alatt felmelegedhetett. Dr. Tancsik Andrea szolnoki házi gyermekorvos érdeklődésünkre elmondta, forró, zárt, levegőtlen térben gyermekek és idősek esetében is viszonylag hamar kialakulhat a hőguta.

– A hőguta az, amikor a szervezet megpróbálja lehűteni önmagát 36 fokra, amely a normális testhőmérsékletünk. Ehhez az kell, hogy párologtasson. A test izzad, ezzel pedig folyadékot veszítünk. A szervezet egy idő után nem tudja pótolni a folyadékot, illetve azokat az ionokat, amelyeket az izzadással elveszít. Végül teljesen felborul a teljes ionháztartás, melynek következtében agyödéma alakulhat ki, összeomlik a keringés, végül pedig bekövetkezhet a halál – mondta el a szakember.

A katasztrófavédelem által korábban közölt adatok szerint így emelkedik egy napon álló jármű belső hőmérséklete

Szakértők bevonásával vizsgálják a történteket 

Sokan találgatják, mi történt azon a végzetes napon. A tragédia előtt értetlenül álló helyiek és a külső szemlélők sokasága a sofőr, mások az óvoda dolgozóinak felelősségét firtatják. A történteket a szakértők bevonásával zajló rendőrségi vizsgálat hivatott tisztázni.

Tomajmonostora önkormányzata még kedden fegyelmi eljárást indított az esettel kapcsolatban. A Karcagi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt kezdte meg kedden a vizsgálatot, amit pénteken, a kislány halála után magához vont a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, mely már halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt folytat eljárást.

Több jászkunsági kistelepülésen jellemző, hogy a környékbeli tanyákon, külterületen élőket a tanya- vagy falugondnoki szolgálat kisbuszával viszik reggel az oktatási, nevelési intézményekbe, illetve délután onnan haza. Az általunk megkérdezett önkormányzatoknál a gyakorlat azt mutatja, hogy általában egy gondozó a vezető mellett ül, amíg beérnek a gyerekekkel az iskolába, óvodába. A tomajmonostorai buszon csak a sofőr utazott a gyerekekkel. 

A tragédiával kapcsolatban nyilatkozott Tiszaderzs és Tomajmonostora polgármestere is.

Fótosné Czeglédi Zsuzsanna, Tiszaderzs polgármestere a község közösségi oldalán azt közölte: a család az önkormányzat részéről minden támogatást megkap. A hozzátartozók kérését is tolmácsolta, miszerint az elmúlt napokban számos téves információ jelent meg a médiában, ennek okán kérik, hogy mindenki várja meg a hivatalos vizsgálat eredményét.

Tomajmonostora polgármestere, Fazekas Szabolcs hírportálunknak elmondta: még a gyermek halála előtti napokban 200 ezer forint támogatással járult hozzá a gyermek ellátásához.

Jómagam részese voltam, amikor a mentősök küzdöttek a gyerekért, mondanom sem kell, szörnyű volt ezt az egészet látni és végigkövetni

– mondta Fazekas Szabolcs polgármester.

– Folyamatos kapcsolatban állunk a szülőkkel, illetve nagyszülőkkel és családtagokkal, ezzel is támogatva őket. Az esetről annyit elmondhatok, hogy minden hétköznap reggel két iskolabuszt várunk a településre Tiszaderzsről, mely iskolásokat és óvodásokat egyaránt szállít. Mindezek mellett szeretném hangsúlyozni, hogy a közoktatási törvény nem írja elő a kísérőt a járműveken. A jövő héten elkezdődnek a meghallgatások, amelyeknek a menetét pontosan követni fogjuk, hogy minden szabályosan történjen – hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában