Galériával

2022.06.25. 14:11

Terem őrzi a jászkiséri helytörténész, Győri János emlékét

Győri János születésének századik évfordulója alkalmából felidézték a kiváló tanár életútját.

Illés Anita

Emlékkiállítást rendeztek az általános iskolában

Fotó: Pesti József

A XX. Kiséri Napok keretében az önkormányzat és a Csete Balázs Általános Iskola nemrégiben megemlékezést szervezett Győri János tanár, helytörténész születésének századik évfordulója alkalmából.

Lukácsi György polgármester és Földi Ferenc intézményvezető köszöntője után dr. Horváth László, a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója, Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója és Balogh György, a jászkiséri Művelődés Háza vezetője tartott előadást. Felidézték a Nagyrédén született tanár életútját, méltatták értékőrző munkásságát.

Győri János népművelő feleségével, Győriné Szentpéteri Juliannával és három fiukkal 1955-ben költözött Jászkisérre, nyugdíjazásig a helyi általános iskolában tanított. Közben 1960-tól 1963-ig vezette a művelődési házat, majd átadta a feladatot feleségének. Közösen, egymást kiegészítve szervezték a település közművelődési életét, hagyományőrző programokat indítottak útjára. Munkájuknak köszönhetően épült meg a Makovecz Imre által tervezett művelődési ház. 1970-ben megalapították a Csete Balázs Honismereti Szakkört, melynek tagjai lelkesen gyűjtötték össze a település néprajzi tárgyait, szellemi hagyatékát. A régi eszközök, tárgyak elhelyezésére és bemutatására 1981-ben létrehozták a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjteményt. Győri János nyugdíjba vonulása után is folytatta Jászkisér múltjának feltárását, rendszeresen írt helytörténeti cikkeket. Munkáját tizenhét kitüntetéssel ismerték el.

A tanár, helytörténeti kutató, Jászkisér díszpolgára tiszteletére rendezett emlékkiállítást felesége nyitotta meg a minap a Csete Balázs Általános Iskolában, majd a rendezvény a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjteményben folytatódott, ahol felavatták a Győri János termet. Az eseményen Benedek József, a honismereti szakkör vezetője a tájház születésével kapcsolatban osztotta meg gondolatait. A megemlékezés a temetőben ért véget, Győri János sírjánál az unoka szemével dr. Győri Zsuzsanna méltatta a kiváló pedagógust. A jelenlévők koszorúkat helyeztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában