Fórum

2022.07.13. 16:57

Fejlemény a szolnoki citromsavgyár ügyében: hamarosan érkeznek a gépek

Nyolcvan százalékos készültségben áll az egy évtizede húzódó szolnoki citromsavgyár-beruházás, a gyártósorok jövő év elején érkezhetnek a kínai gyárba – jelentette be Szalay Ferenc, a megyeszékhely polgármestere a Városi Idősügyi Tanács szerdai ülésén.

Mészáros Géza

Szalay Ferenc polgármester, a tanács elnöke a Tószegi úti Ipari Parkból érkezett a városháza dísztermében zajló eseményre

Fotó: Mészáros Géza

Fenntartható Városfejlesztés Szolnokon címmel tartottak tájékoztató fórumot szerdán délután, a Városi Idősügyi Tanács júliusi ülésén. A fő előadó, Szalay Ferenc polgármester, a tanács elnöke a Tószegi úti Ipari Parkból érkezett a városháza dísztermében zajló eseményre, ahol kínai befektetőkkel tárgyalt a legelőször 2011-ben beharangozott citromsavgyár-beruházással kapcsolatosan. És ha már a megyeszékhelyen zajló és induló fejlesztések voltak napirenden, a városvezető a hallgatóságnak elöljáróban elmondta, nagyon bosszantja a kínai fél befektetési morálja, ami miatt tizenegy éve húzódik a projekt.

Az aznapi tájékozódása szerint a gyár épülete nyolcvan százalékos készültségben áll, a gyártósorok jövő év elején érkeznek.

Szalay Ferenc a továbbiakban a már kézzel foghatóbb fejlesztésekről adott számot. Mint kifejtette, napjaink legfontosabb beruházásai a klímaváltozás negatív hatásaira adnak „fenntartható” válaszokat. A városi klímastratégára alapozva minden energiatakarékos, zölderős, környezet- és természetvédelmet célzó projektre pályázik Szolnok, közülük számos program már megvalósulás előtt áll. Ugyancsak a természeti erők hatásait igyekszik ellensúlyozni az a térségi szennyvíz-elvezetési hálózati rekonstrukciós fejlesztés, amelynek összköltsége meghaladja a százhuszonnégymilliárd forintot, és csupán előtervezése megközelíti a kétmilliárd forintot.

A beruházás megoldást nyújt a hirtelen egy időben, nagy mennyiségben lezúduló csapadék elvezetésére, valamint az elavult, az aszályos időszakokban a tömörödő földtől töredező csőhálózat kiváltására is.

A városvezető városrészenként beszámolt a tervezett és átadás előtt álló fejlesztésekről. Jelezte, hogy a tervezett beruházásokat a takarékoskodó költségvetési észszerűség határán kell majd megvalósítani, mert egy új program megépítése nem mehet a régiek megfelelő működtetésének rovására.

Elmondta, hogy a megyeszékhely az utóbbi időben harminchét uniós TOP-os pályázatából huszonkilencet elért, ezek beérkező támogatása tovább gyarapítja a városgazdaságot.

A sokakat érdeklő fejlesztések közül kiemelte a Szigligeti Színház várható ez év őszi átadását, a Véső úti fürdőkomplexum és a tiszaligeti strandlétesítmény jövő évben véglegesített projektzárásait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában