Vízhiány

2022.07.11. 11:25

Kézről kézre járó vödrökkel mentették a fákat a kiszáradástól Szolnokon

Fogj egy vödröt, és tarts velünk! Így hangzott a Szolnoki Zölderő közelmúltbeli felhívása, melynek célja a szárazságban szomjazó fák és cserjék öntözése volt. Az eddigi akcióik során sokan csatlakoztak a szolnoki természetvédő szervezethez, és együtt locsolták a növényeket a Zagyva-parton és a Tiszaligetben.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Szolnoki Zölderő

Bár az elmúlt napokban enyhült a kánikula, számottevő csapadék nem igazán érkezett a térségbe, így továbbra is szomjazik minden fű, fa és virág. Ezen próbáltak a napokban enyhíteni lelkes önkéntesek, akik két helyszínen öntöztek fákat és cserjéket. Az ötletgazda, a már számos természetvédelmi akciót szervező csapat, a Szolnoki Zölderő volt.

– Nem elég a természet szépségeire figyelni, de vegyük észre azt is, ha bajban van! Márpedig van baj, sírnak a fák a forróságban és a csapadék hiányban... – írta a szervezet a közösségi oldalán közzétett felhívásában, amire sokan reagáltak. 

Sokan szerencsére úgy, hogy vödröt ragadtak és megjelentek az akciók helyszínein. 

Először a Zagyva-parton gyűltek össze, ahol a Várkonyi tér japán cseresznyefasorát célozták meg. A „zölderősök” és a hozzájuk csatlakozó környezetvédő önkéntesek láncba álltak, és kézről kézre adva juttattak fel száznyolcvanhét vödörnyi vizet a Zagyvából egészen a fák tövéig. 

Csatárláncot alkotva hordták az önkéntesek a vizet a Tiszából és a Zagyvából Beküldött fotó

Néhány nap múlva hasonló akciót szerveztek – a Szolnoki Zölderő csapat akkor a Tiszaligetbe hívta azokat, akik újra segíteni akartak. Ekkor a ligetben idén ültetett fák és cserjék öntözése volt a cél. A vizet a Tiszából merték és újra kézről kézre juttatták fel a meredek partoldalon. Összesen kétszázötvenhat vödörnyi vizet merítettek a folyóból és ennyivel öntözték meg a szomjazó növényeket. Bár csak néhány fát és cserjét sikerült megöntözni, a kezdeményezés mégis nagy siker volt. 

Már az is bizonyítja ezt, hogy csaknem negyvenen csatlakoztak a szervezethez, gyűltek össze a felhívásra, közöttük sok új fiatal is. 

A Szolnoki Zölderő önkéntesei bíznak abban, hogy legközelebb még többen tartanak velük, mert bizony, a szolnoki szervezet eddigi tevékenységét látva lesz folytatás... A Szolnoki Zölderő szervezet akcióinak célja a növények megsegítésén túl az, hogy felhívják a figyelmet a folyóink értékére, megbecsülésére, valamint azok hasznosításának fontosságára is.

Megöntözték a Várkonyi téri fákat is Fotó: Szolnoki Zölderő


A városüzemeltetés is odafigyel

Az elmúlt időszakban, a hőség miatt a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. is bővítette a fák öntözési rendjét. A szakemberek naponta több mint tízezer liter víz segítségével próbálják megmenteni a megyeszékhely fáit a kiszáradástól. Normál esetben hároméves korukig gondozzák ily módon a telepített fákat, de a kánikulában az összes olyan fát öntözték a társaság munkatársai, melyeken azt látták, hogy szükség van a locsolásukra. A fák mellett a zöldterületeket is öntözik az illetékesek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában