Tiszafüred

2022.07.28. 06:55

Szűcs Imre sokat tesz érte, hogy a fazekasság tovább éljen

1972-ben nyitotta saját műhelyét, amiben feleségével közösen dolgozik.

Köllő Judit

Szűcs Imre szakmai lelkesedése máig töretlen Fotó: Mészáros János

A népművészet kategória győzteseként jutott az idei területi Prima-gála döntőjébe a tiszafüredi Szűcs Imre népi iparművész, a népművészet mestere, akinek munkásságát megyénk határain túl is sokan ismerik. 

Szűcs Imre 1948-ban született Karcagon, és már egészen fiatalon elkötelezte magát a fazekasság mellett. Szakmája iránti lelkesedése lassan hatvan esztendő távlatából is töretlen. A hagyományőrző keramikus 1963-ban csatlakozott a Népművészeti és Háziipari Szövetkezethez, melynek Budapesten volt a székhelye. A gyakorlati időt a karcagi Kossuth-díjas fazekasmesternél, Kántor Sándornál töltötte, ami a mai napig nagy büszkeséggel tölti el. 

Hatalmas megtiszteltetést jelent számomra a Prima-jelölés. Nekem mindez azt bizonyítja, hogy sokan kedvelik a munkáimat, melyeket aztán szívesen beillesztenek az otthonukba.

– mondta hírportálunknak a népi iparművész. 

Szűcs Imre 1972-ben nyitotta meg Tiszafüreden saját műhelyét, amiben azóta feleségével közösen dolgozik. Szakmai, művészi tudásának eredménye egyfelől alkotásaiban testesül meg, melyekből egy átfogó válogatás tekinthető meg a Fazekas Gyűjteményes Házban. Másfelől pedig azoknak a népi iparművészeknek a tevékenységében, akik az ő műhelyében sajátították el vagy fejlesztették tovább szakmai ismereteiket. 

Neki köszönhető, hogy ma már élő népművészet van jelen a városban, minekutána felesége és két lánya, továbbá egyik tanítványa is aktív fazekas népi iparművész, így vele együtt jelenleg öt fazekas dolgozik Tiszafüreden. 

Legfontosabb, hogy munkáimmal örömet szerezhessek az embereknek

– szögezte le a népművészet mestere. 

– Gyerekkorom óta agyagozok, más szakmában el sem tudnám képzelni magam, mert folyamatosan örömömet lelem benne. Nap mint nap sikerélmény ér, így folyamatosan előre tervezek, hogy minél többet alkothassak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában