Ünnep

2022.09.27. 19:00

Csépa igazi jelképévé vált a megújult kút és környéke

Hétvégén, a szüreti mulatságon adták át a település megújult díszkútját.

P. Pusztai Nóra

A települést ünneplő programsorozat első részeként avatták fel Csépa új jelképét

Fotó: Szabó Ferenc

– Már több mint egy éve megfogalmazódott az a gondolat, miként tudnánk méltóképpen megünnepelni több mint 600 esztendős településünk 300 éves újratelepítését, hiszen 1721-22-ben történt meg Csépa török utáni újbóli benépesítése. Sok összejövetel, egyeztetés után körvonalazódott egy programsorozat gondolata, ami próbálja majd újra összehozni a lakosságot, újra megerősíteni a helyi identitást. A történelem vihara nem volt hozzánk túl kegyes, sok akadályt gördített elénk mostanában, de mindenki előtt ott volt a cél, hogy méltó módon kell megemlékeznünk újjászületésünkről – hangsúlyozta az ünnepségen Pintér Csaba Gábor polgármester.

A programsorozat első részeként avatták fel a község új jelképét.

– A település első kútját 117 éve, 1905-ben fúrták, az akkori falu központjában, mondhatjuk a főterén. Ez itt található tőlünk pár méterre. Sajnos ez a kút 1958-ban elapadt, helyette 1959-ben új létesült. Ez utóbbi immár hatvanhárom éve szolgálja a lakókat.

Büszkék vagyunk rá, hogy messze földön nekünk van a legjobb ivóvizünk!

– tette hozzá.

Az építés gondolatát többen támogatták, a tervezést egy elszármazott vállalta, a lakosságtól felajánlásokat is gyűjtöttek, több mint százan csatlakoztak a jó ügyhöz. Az építmény közel kétmillió forintba került, ebből hétszázezer forintot a lakosság adott össze, a többit az Alapítvány Csépa Községért és az önkormányzat vállalta magára.

Történelmi jelentőségű összefogás volt ez a lakosságtól, hiszen ezt a kutat kizárólag a lakosság és az önkormányzat finanszírozta.

– Török Imre, a GAMESZ asztalosa kiváló segítőivel a rajzból valóságot hozott létre, egy olyan épületet, mely méltó emléket állít településünknek – emelte ki a falu vezetője.

Hamarosan a villamos hálózatot is kiépítik, hogy szivattyúval segíthessék a megfelelő vízvételezést, és ünnepi fénybe borulhasson a kút.

– Remélem, vigyázunk rá és még évszázadok múlva is emlékezni fognak ránk, hogy milyen maradandót alkottunk a jövő Csépájának lakóinak örömére – zárta gondolatait Pintér Csaba Gábor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában