Jászkunság

2022.09.07. 06:55

Később virágzott, de így is rendesen megkínozza az allergiásokat a parlagfű

Nagyon magas megyénkben jelenleg a pollenterhelés, helyenként akár extrém magas is lehet a parlagfű virágporának koncentrációja a levegőben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei azt javasolják, hogy az allergiások lehetőleg ne végezzenek kültéri fizikai munkát a napokban, de segíthet a gyakori hajmosás és portörlés is.

Molnár-Révész Erika

Erős tünetekre számíthat, aki érzékeny a parlagfű pollenjére Illusztrációfotó/MW-Archív

– Körülbelül két hete kezdődtek felerősödni az ilyenkor szokásos tüneteim. Folyton tüsszögök, de a szem- és torokviszketés az, ami nagyon zavar – számolt be az elmúlt hetekben tapasztaltakról a szolnoki Tóth Ágnes. Már több mint tíz éve küzd a parlagfű-allergiával, melynek tüneteit a ma már egyre korszerűbb készítményekkel próbálja enyhíteni.

Reggelente beveszem a pirulát, ami máskor segít, azonban az elmúlt napokban a gyógyszer ellenére is nagyon kellemetlenül érzem magam. És a közhiedelemmel ellentétben ezen az eső sem enyhít, sőt, ilyenkor még erősebbek az allergiás reakcióim, talán azért, mert a zápor felveri a virágport is

– panaszolta. 

Valószínűleg nem ő az egyetlen, aki az elmúlt hetekben, napokban szenved az allergiától, jelenleg ugyanis nagyon magas, helyenként extrém magas a parlagfű pollenjének koncentrációja a levegőben.

– Bár idén a parlagfű virágzását késleltette az aszály, és ezért egészen augusztus utolsó hétvégéjéig enyhébb tüneteket tapasztalhattak az allergiások, mint korábban, augusztus utolsó napjaiban és szeptember elején a parlagfű pollenkoncentrációja gyors ütemben emelkedett, országosan elérte a nagyon magas szintet – tudatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az elkövetkező hétben továbbra is erős tünetekre számíthatnak a parlagfűpollenre érzékenyek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei azt javasolják, hogy az allergiások lehetőség szerint ne végezzenek fizikai munkát a szabadban, fokozottan ügyeljenek a gyógyszerek szedésére, és kövessék nyomon a szervezet polleninformációs szolgáltatását, amely naponta frissülő térképes előrejelzéssel segíti az allergiásokat és a szakorvosokat.

A gyakori hajmosással, a nedves portörléssel, a ruhák beltéri szárításával, maszkviseléssel és a megfelelően időzített – a kora reggeli vagy esti órákban történő – szellőztetéssel tovább csökkenthetők a parlagfűpollen által okozott tünetek – tanácsolták.

A parlagfű pollenszórásának megakadályozására egyébként jogszabály kötelez minden földhasználót, kerttulajdonost, vagyis, minden olyan kül- és belterület kezelőjét, ahol a parlagfű megtelepedhet. Ez azt jelenti, hogy a használatukban, tulajdonukban, kezelésükben lévő területeken kötelesek megakadályozni a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenn kell tartaniuk.

Tavaly megyénkben a földhivatali főosztály munkatársai kilencvenhárom alkalommal végeztek ellenőrzéseket.

Ezek során száztizenkilenc jegyzőkönyvet vettek fel, és összesen száztizenhárom hektárnyi területre vonatkozólag indult eljárás a mulasztókkal szemben.

– Tavaly ötvenöt földhasználóval szemben rendeltek el kényszerkaszáltatást. A parlagfű elleni kötelező védekezések elmulasztása miatt hatvannyolc növényvédelmi bírságot szabtak ki a hivatal szakemberei, közel három és fél millió forint értékben – tájékoztatott korábban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

Borsosabb lehet a bírság összege, ha oktatási intézmény van a közelben

A parlagfű-mentesítés betartását belterületen a jegyző, külterületen az ingatlanügyi hatóság ellenőrzi. A mulasztókkal szemben növényvédelmi bírságot szabnak ki. Ennek összege tizenötezertől ötmillió forintig terjedhet. A bírság mértékének megállapításakor figyelembe veszik a parlagfűvel fertőzött terület nagyságát, a borítottság mértékét. Súlyosbító körülmény, ha a parlagfüves rész lakóterület, üdülőövezet, iskola, óvoda, közintézmény közelében van.

Aki virágbimbós vagy virágzó parlagfű növények jelenlétét észleli, külterületi telek esetében a földhivataloknál, belterület esetében a jegyzőnél tehet bejelentést. Erre a célra a Parlagfű Bejelentő Rendszer elektronikus felülete is rendelkezésre áll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában