‘56 / Galériával

2022.10.23. 18:26

„A háború még inkább ráébreszt bennünket a szabadság fontosságára” – Szolnok is emlékezett

„Sajnos nem tűnt el a világ politikájából az a kommunisták által meghonosított gondolkodás, mely szerint csak egy központilag meghatározott vélemény fogadható el – hangzott el Szalay Ferenc polgármestertől a megyeszékhely ‘56-os megemlékezésén.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Kiss János

A megyeszékhelyen vasárnap délután egy órától koszorúzásokkal kezdődött az ünnepi programsorozat. A megemlékezők a Kablay Lajos téren, a Sóház úton, a Táncsics Mihály úton, a Damjanich úton, a megyeháza aulájában, majd a bíróság épületénél mécseseket és virágokat helyeztek el az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak emlékműveinél.

A programsorozat délután három órától az Ötvenhatosok Emlékparkjában folytatódott.

A történelmi zászlók bevonulása és az '56-os zászló felvonása után a Varga Katalin Gimnázium diákjai adtak műsort. Hartung Ferenc római katolikus lelkipásztor megemlékezését követően Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere mondott ünnepi beszédet.

– Az elmúlt évtizedekben nem volt olyan aktualitása az 1956-os forradalomnak, mint most, amikor Oroszország ukrajnai háborúja egyre mélyebb sebet ejt békés világunkon – nyitotta ünnepi gondolatait a városvezető. Hozzátette, ez a tragikus eseménysor csak még inkább ráébreszt bennünket a nehezen kivívott szabadságunk és a béke fontosságára.

Mint mondta, a mai Európai Uniónak kevés olyan tagállama van, mely valódi harcot vívott a kommunizmus ellen. Magyarország ilyen. 

– Sajnos nem tűnt el a világ politikájából az a kommunisták által meghonosított gondolkodás, mely szerint csak egy központilag meghatározott vélemény fogadható el. Aki attól eltér, azt vagy alkalmazkodásra kényszerítik, vagy kivetik maguk közül.

Ennek a véleményterrornak az oltárán bármit feláldoznak, és minden értéket, melyet évszázadok, évezredek alatt teremtett világunk, egy tollvonással képesek eltörölni.

– Az ötvenes években az internacionalizmus volt a nagy cél. Emiatt igyekeztek visszaszorítani minden nemzeti gondolatot, s irredentának bélyegezték a hagyományokat tisztelőket. Mi pedig ma a globalizmus új világrendjét látjuk, ahol vörös posztó a keresztény-konzervatív eszme, az erős nemzetállam. Pedig többek közt ezért is harcolt a magyar nép azon a hatvanhat évvel ezelőtti október 23-án – vont párhuzamot a polgármester.

Az ünnepség a hagyományoknak megfelelően az emlékmű koszorúzásával zárul.

Természetesen a megyeszékhely mellett vidéken is méltón emlékeztek ‘56 hőseire, például Karcagon és Jászapátin egyaránt szentmisével és emlékműsorral tisztelegtek a forradalom mártírjainak emléke előtt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában