Siker

2022.10.10. 06:55

A legújabb Kajla kiadványban helyet kapott Tiszaföldvár

A Tiszazugi Földrajzi Múzeum is bekerült a Magyar Turisztikai Ügynökség legújabb Hol vagy, Kajla? kiadványába. Az alsó tagozatos diákokat és családjaikat megszólító kezdeményezés még 2019 nyarán indult, azóta különféle alprogramok sorakoztak. A várak és kastélyok után most a múzeumok kerültek a középpontba.

P. Pusztai Nóra

Béres Mária igazgató szerint igazán élethűre sikerült a kiadványba szerkesztett kép

Fotó: P. Pusztai Nóra

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2019 nyarán indította el a Hol vagy, Kajla? országos kampányát. Egy kölyökvizsla különböző történetekkel vezeti végig az érdeklődőket hazánk nevezetességein, játékos feladatokat kínálva. Az alsó tagozatos diákok Kajla- útlevelet is kapnak, melyben évről évre összegyűjthetik a pecséteket az általuk meglátogatott helyszíneket. A füzetecske felmutatásával ingyenesen utazhatnak, így könnyítve a családok anyagi terheit.

Ahogy a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján fogalmaznak: a kampány célja, hogy a gyermekek játszva ismerjék meg Magyarországot és hazánk nevezetességeit. Az elmúlt időszakban ismert és kedvelt turisztikai programmá nőtte ki magát a „Hol vagy, Kajla?” kampány, így nem volt kérdés, hogy amikor lehetőség adódott a Tiszazugi Földrajzi Múzeum is jelentkezett a felhívásukra.

– Még tavaly novemberben kerestek meg minket, egy rövid bemutatkozást kellett írni magunkról és eljuttatni az ügynökségnek. Majd néhány hónappal később értesítettek, hogy mi is bekerültünk a harminckilenc kiválasztott múzeum közé, akik a legújabb kötetben helyet kapnak – mondta Béres Mária, az intézmény igazgatója.

Rövid egyeztetés következett, a legmegfelelőbb gondolatokat együtt fogalmazták meg a szakemberek.

Nem tudtuk milyen szerkesztési elvekhez kell alkalmazkodni, így több képet is küldtünk. Az ősmaradványokat felvonultató gyűjteményrészünket emelték ki leginkább

 – mondta.

Úgy vélik, minden bemutatkozási lehetőség fontos a kulturális intézmény számára.

– Láthatóan nagyon népszerű a kisgyerekes családok körében a felhívás, a múzeumbarátoktól is többször hallottam róla. Remélem sok gyermek érdeklődését felkelti a múzeumunk, az őslényes falról igazán figyelemfelkeltőre sikerült a könyvbe szerkesztett grafikus kép – mesélte. 

Kiemelt helyet kapott a az 1969-ben Martfűn talált bödönhajó.

– Mi nem tulajdonítottunk neki ekkora jelentőséget a szövegünkben, de az ügynökség jelezte, hogy nem mellőzhetik ebből a kiadványból. Az átküldött képek alapján szerkesztették meg a kiadvány ránk vonatkozó oldalát – említette. 

Kitűzővel és egyéb apró ajándékokkal készülnek a diákoknak.

– Van egy kitűzőkészítőnk, ahhoz csak alapanyag szükséges, gyógynövényekből kis zacskókat is varrhatunk. Ezekkel a figyelmességekkel tudunk hozzájárulni a Kajla útlevéllel érkezőknek – sorolta, majd hozzáfűzte: a pecsét is hamarosan megérkezik a múzeumba.

Környékbeliek is hozzájárultak a gyűjteményhez

Bár a rezsiárak emelkedése miatt még nem tisztázott a Tiszazugi Földrajzi Múzeum helyzete, ameddig viszont tudják, addig a szokásos módon fogadják a csoportokat és a látogatókat. 

– Nemrégiben osztálytalálkozót szerveztek nálunk. Azok jöttek el hozzánk Martfűről, akik a hatvanas években egy bödönhajót húztak el hozzánk, melyet a Tisza alacsony vízállásánál találtak. Megkerestük azt a demizsont és fotókat is, melyeket a múzeumnak ajánlottak fel még abban az időben – mondta Béres Mária intézményvezető. Hozzátette: reméli a most felnövő generációk is vissza tudnak majd ilyenekre emlékezni.

Címkék#siker#Kajla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában