Jászkisér

2022.10.10. 17:13

Általános iskolások helyeztek ki odúkat, költőládákat

Madárbarát címet vehetett át Jászkisér, miközben a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület tizenegy költőládát helyezett ki a város központi parkjában. Ezekből akár száz fióka is kirepülhet, ha sikeres lesz a tavaszi költési időszak.

Molnár Róbert

Dr. Ádám Mónika Hajdú Tamástól vehette át a Madárbarát Település címről kiállított oklevelet

Fotó: Hajdú Tamás

A Csete Balázs Általános Iskola előtti facsoportra madáretető és madáritató került, ezek az iskola ablakaiból is jól láthatók, így a gyerekek közvetlen közelről figyelhetik az őszi, téli időszakban ott táplálkozó madarakat. Az énekesmadaraknak szánt odúkat, költőládákat pedig maguk a diákok szerelték fel a fákra. Mint azt Hajdú Tamás, az egyesület vezetője elmondta, elsősorban cinegék és verebek raknak fészket és nevelnek fiókákat az ilyen, úgynevezett B típusú odúkban. 

A jászsági város eddig is sokat tett a természet védelméért, komoly, összetett környezetvédelmi programjuk van. Évek óta nem irtanak szúnyogot sem a városban. 

A kisdiákok is részt vettek az odúk kihelyezésében
Fotós: Hajdú Tamás

– Tavaly az irtás helyett inkább szúnyogriasztót osztottunk. Nem volt könnyű meggyőzni az itt élőket, ám az egyre több madár, a visszatérő, újra megjelenő békák is azt jelzik, jó úton járunk – mondta dr. Ádám Mónika jegyző. – Van saját állatvédelmi szervezetünk, folytatjuk a fásítási programot, tavaly pedig környezetvédelmi elismerést is kaptunk. Örülök, hogy Madárbarát Település is lettünk. 

Nem csak Jászkisér nyitott a programra. Hajdú Tamás szerint egyre több község, város érdeklődik a cím és az ezzel járó odú-, etető-, itató-, költőláda-telepítés iránt. 

– A célunk az, hogy minden jászkunsági település madárbarát legyen. Így madárbarát lehet egész Jász-Nagykun-Szolnok megye, ez pedig egyedülálló lenne az országban – tette hozzá.

Az egyesület Szolnokon is folyamatosan helyez ki odúkat, a Széchenyi városrészben és a Tiszaligetben több tucatnyit telepítettek, ezekből csak idén mintegy ezer fióka repült ki, ezzel is gazdagítva a város élővilágát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában