Elismerés

2022.10.04. 19:55

Középület kategóriában a szolnoki Várkapu Látogatóközpont nyerte el az Év háza díjat

Az Év háza pályázat idei kiírásának fődíját nyerte el a minap középület kategóriában a szolnoki Várkapu Látogatóközpont.

Hartai Gergely

Forrás: MW archív

A legjobb középületért járó díjat Álmosdi Árpádnak, Csendes Mónikának, valamint munkatársaiknak, Szabó Gabriellának, Balogh Tóth Annának, a központ tervezőinek ítélte oda a zsűri. Az Év háza a hazai építész szakma elismert díja, amely a családi házak, kis lakóépületek, valamint 2018 óta a középületek szakmai szempontok alapján értékelt elismerése.

Álmosdi Árpád hírportálunk érdeklődésére elmondta, évről évre rendkívül színvonalas munkák érkeznek a pályázatra. Óriási meglepetés volt számukra, amikor az óbudai rendezvényen kihirdették, ők érdemelték ki a rangos címet.

– A látogatóközpont tervezésének nehézsége és egyúttal izgalma is abban állt, hogy nem ismertük konkrétan a valamikori szolnoki várkapu kinézetét. Sem írásos, sem képi anyag nem állt rendelkezésre. Csak annyit tudtunk, hogy volt egy ilyen épület – avatott be az ikonikus komplexum megalkotásának hátterébe az építész. Hozzátéve, olyan várkapuban gondolkodtak, amely visszaidézi a régmúltat, ugyanakkor mai formavilágot jelenít meg.

– Az épület elsősorban a város saját identitásának, történetének megismerését célozza. Tartalmát tekintve dr. Kertész Róbert várásatásainak eredményeire hagyatkozik – vette át a szót Csendes Mónika. Az építész emlékeztetett: a Zagyva-Tisza torkolatánál felépült létesítmény egy városfejlesztési program keretében készülhetett el, legfontosabb célja pedig Szolnok történelmi magjának turisztikai célú bemutatása lesz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában