Galériával

2022.10.20. 17:00

Rengeteg a kérdőjel az Amerikában előkerült harang körül – helyszíni riport Jásztelekről

Csodával határos módon, az Amerikai Egyesült Államokból került elő a jászteleki Havas Boldogasszony kápolna harangja. A jászsági kistelepülésen annak jártunk utána, milyen körülmények között tűnt el az ereklye, és mi történt a huszonegy év alatt, amíg a virtuális térnek, az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatoknak és a FBI-nak köszönhetően hazakerült.

Illés Anita

Turóczi Lászlóné, a művelődési ház vezetője a kápolnánál mesélt a huszonegy évvel ezelőtti történtekről Fotó: Pesti József

Nagyon rossz állapotban van a hajdan szebb napokat látott, 1836-ban épült Havas Boldogasszony kápolna Jásztelek határában. Az idősebb lakosok emlékeiben még elevenen él a 2000-es évek elején történt megdöbbentő eset, amikor a templomot kifosztották. Még ma is jól látható a vandálok pusztítása, hiszen a kápolna előtti kereszten hiába keressük a corpust, nem találjuk, mert ellopták. A szakrális épület nagy oltárképét ugyancsak kiszakították a falból, és eltűnt a harang is.

Akkoriban a nyomozás nem vezetett eredményre, és valószínűleg már senki nem gondolta, hogy a fontos egyházi kellékek valaha is előkerülnek...

Csodák azonban mindig léteznek, ezt bizonyítja, hogy hosszú idő után, kalandos úton az 1937-ben öntött harang szerdán az Amerikai Egyesület Államokból visszaérkezett Magyarországra. 

Rejtély övezi, hogyan került a világ másik végére az elveszettnek hitt liturgikus eszköz, melynek a virtuális térben akadtak nyomára.

Turóczi Lászlóné Edina, a helyi művelődési ház vezetője kezeli a jászteleki egyházközség közösségi oldalát, ahol idén februárban meglepő üzenetet kapott.

– Horváth Márta arról értesítette az egyházközséget, hogy a közösségi média egyik zárt csoportjában felfedezte a jászteleki a harangot. Ez a csoport egyébként Amerikában élő magyarok virtuális közössége. Megtudtam, hogy a harangot egy férfi fényképezte le valamelyik antikváriumban, majd a fotót megosztotta a csoportban – avatott be a részletekbe Turóczi Lászlóné, aki levelezésbe kezdett a szakrális kellék fotóját felfedező Horváth Mártával.  

A felirat, melyre a helyi magyar közösség egyik tagja felfigyelt Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

– Elmeséltem neki, hogy a rablást követően Szabó János tanár úr, a falu egykori polihisztora kiment a kápolnához, melynek padlásán korábban elrejtette a régi tanyasi iskola harangját. Abban bízott, hogy azt nem lopták el. Ez valóban így volt, megtalálta. Az iskola régi harangját felhelyezték a kápolna tornyába, ami ma is ott található. Végül ebből indult ki a nyomozás, a hölgy minden követ megmozgatott, hogy kiderüljön, tényleg a 2001-ben ellopott harangra bukkant-e a virtuális csoportban. Februárban az egyházközség világi elnöke, Ivanics Balázs is felmászott a toronyba, és megbizonyosodott róla, hogy a tanyasi iskola harangja van ott. Olyan hihetetlennek tűnt, hogy az elveszettnek hitt harangot találhatták meg, ezért számos kérdés felmerült bennünk. 

Kutattuk, hogy esetleg lehet-e belőle több. Megkerestük a harangöntőt, aki azt mondta, csak egy készült belőle. Hosszas nyomozás után örömteli, hogy az FBI közreműködésével előkerült a falu harangja. Csodálatos az az összefogás, ami az ügyben megnyilvánult 

– mondta a művelődési ház vezetője.

– Tényleg léteznek még ma is csodák... Örömteli, hogy ennyi év után a harang hamarosan visszakerül a faluba – fűzte hozzá Nagy Lajosné templomgondnok, harangozó. 

November tizenharmadikán a Szent Márton napi ünnepi szentmisén szeretnék bemutatni a szakrális eszközt a Szent Márton római katolikus templomban. Azt még nem lehet tudni, hogy visszakerül-e eredeti helyére, mert rossz állapotban van a kis kápolna.  

– Emellett az is probléma, hogy az idősek sajnos már nem tudnak kimenni a falu végére misére, ezért jó lenne, ha végül a Szent Márton templom tornyában szólalna meg minden nap a harang – osztotta meg véleményét hírportálunkkal Ivancsó István plébános.  

 

Akcióba lendült az FBI,  lefoglalták a lopott harangot

A nem mindennapi történetről elsőként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter osztott meg részleteket. Mint arról hírportáluk is beszámolt, az Amerikai Egyesült Államok Louisiana államában a helyi magyar közösség egyik tagja ismerős feliratokkal díszített harangra lett figyelmes egy régiségkereskedésben.

A történetbe innentől a magyar diplomácia is becsatlakozott, és az FBI-jal együttműködésben létrejött az a nyomozócsoport, amely előbb azonosította, majd lefoglalta a kápolna elveszettnek hitt harangját. Az ügy háttere, hogy februárban értesítést kapott „egy jászteleki feliratos harangról” a Külgazdasági és Külügyminisztériumon (KKM), majd a magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységén keresztül, hogy az ismeretlen származású harang az amerikai műkereskedelemben bukkant fel. 

A magyar rendőrség műkincsvédelmi alegységével együttműködésben sikerült elérni, hogy a lopott harangot az FBI végül lefoglalja – olvasható a miniszter bejegyzésében. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában