Galériával

2022.10.20. 06:55

Középkori templom feltárásába kóstolhattak bele a füredi diákok

Egy napra régészekké válhattak a tiszafüredi általános iskolások.

Köllő Judit

Lelkesen vetették magukat a „munkába” a gyerekek Fotó: Nagy Balázs

A tiszafüredi Kiss Pál Múzeum régészei a helyi Kossuth Lajos Általános Iskola tanulóival karöltve végeztek ásatásokat kedden délelőtt a Templom-dombon. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult program során a diákok Tiszaörvény egykori templomának feltárásába kóstolhattak bele, miközben ellesték a szakma fortélyait.

– Szisztematikus régészeti kutatást végzünk a Templom-dombon, mely igen régóta ismert a szakirodalomban – magyarázta hírportálunknak dr. Mester Edit, a Kiss Pál Múzeum régésze. 

– Itt volt Tiszaörvény középkori temploma, melynek már látszanak a falai és a körülötte elhelyezkedő temető.

A feltárt területen a jövőben kiállítóhelyet alakítanak ki, mely a templom és a sírok mellett egy Árpád-kori falut is bemutat majd. 

A közösségi régészeti programban a fiatalok fémkeresős kutatásokat végeztek, és a múzeumban segítettek a talált elemek restaurálásában.

– Már több tiszafüredi általános iskolai csoporttal is dolgoztunk együtt, a résztvevők a program során megismerhetik a régészet szépségeit és saját örökségünket – taglalta a szakember. 

– A helyszínen szerencsére vékony a termőföld, ezért könnyen feltárhatóak múltunk darabjai, amit nagy élvezettel végeztek a diákok. Számos sírt találtunk, melyek részletes antropológiai feldolgozása is megtörténik az elkövetkező időszakban – árulta el dr. Mester Edit régész.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában