Sasszinkron

2023.01.15. 13:55

Ragadozó madarakat figyeltek meg a jászkunsági túrákon

Idén a jubileum jegyében számlálták a ragadozó madarakat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) immár huszadik alkalommal szervezte meg az Országos Sasszinkront, a három napos eseményhez a Jászkunságban is sokan csatlakoztak.

R. Á.

A hétvégi sasszinkronon térségünkben is sok természetkedvelő önkéntes vett részt

Fotó: Tiszavilág Ökotúrák

– Szinte már megszokott, hogy ezen a hétvégén minden évben párás, ködös vagy éppen szeles idő van. Ennek ellenére mindig nekiindulunk, ahogy most is tettük – mondta el Hajdú Tamás. 

A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület vezetője a program mindegyik napján útra kelt kisebb-nagyobb csapattal és a most főszereplő nappali ragadozók mellett számos madárfajt megfigyelt.

– Mivel hivatalosan a sasok mellett valamennyi nappali ragadozómadár-faj és a túzok egyedek összeírásáról is szól a szinkron, első nap Túrkeve környékét jártuk be. Itt Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Közép-Tisza-Jászság Tájegység vezetője volt a megfigyelőtársam, vele két helyszínen százhét túzokot számoltunk. Mellettük parlagi sasokat láttunk, de voltak sólymok, ölyvek, héják és szép számban jöttek a vízimadarak is – részletezte az egyesület vezetője.

Rétisas
Fotós: Tiszavilág Ökotúrák

 

Hajdú Tamás szombaton Besenyszög és Tiszasüly környékén vezetett megfigyelőtúrát, melyek során a nappali ragadozók mellett népes bagolycsapatokat is láttak. – De ez már egy másik téma, nemsokára bagolyszámlálás is lesz – tette hozzá Tamás, aki vasárnap is, délutánba nyúlóan Szolnok és Kengyel térségében „szinkronizált”.

Pálinkás Csaba, a Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei helyi csoportjának elnöke négy fős csapatával a Tószeg–Köröstetétlen–Jászkarajenő–Tiszajenő „körben" végzett sasszámlálást.

– Bár az idő nem volt túl kedvező, szép számmal került a szemünk elé az ilyenkor „megszámlálandó" nappali ragadozómadarakból. Sasok, sólymok, vércsék, ölyvek, rétihéják kerültek a látcsöveink elé – mondta el érdeklődésünkre Pálinkás Csaba hozzátéve: kuriózumként a tószegi határban egy pusztai ölyvet is megfigyelhettek.

A Tiszavilág Ökotúrák vezetője a megfigyelések alapján pazar napként értékelte a szombati túráját. Ő maroknyi csapatával Fokorú-, Szóró- és Dobapuszta, valamint Csataszög, Kőtelek és Tiszasüly térségében számolta a ragadozómadarakat.

Zsákmányát fogyasztó parlagi sas
Fotós: Tiszavilág Ökotúrák

– Az egész napos program során öt parlagi- és tíz rétisast figyeltünk meg. Mellettük sólymok, ölyvek, karvalyok, héják és vércsék bukkantak fel. Az eseményen egyúttal a vízimadár-felmérést is megejtettük. Végül Nagykörűnél még három parlagi- és két rétisas került fel a listánkra – számolt be a megfigyelésekről Rimóczi Árpád túravezető.

A térségi tapasztalatokat is tartalmazó megfigyelési eredmények összesítése után az országos sasleltár várhatóan február elején készül el.

 

Hazánkban a réti- és parlagi sasok a leggyakoribbak

Az Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület a partnereivel 2004-ben indította el a részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett „szinkron” felmérését. Ehhez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében 2018-ban a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak. Magyarország területén a sasfajok szempontjából számos kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, második leggyakoribb sasfajunk a parlagi sas. Ritkaságnak számít ugyan, de minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is. A felmérések során a sasok mellett valamennyi nappali ragadozómadár-faj és a túzok egyedeit is számba veszik a szakemberek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában