Korszerű járművek

2023.02.25. 16:00

Forgalomba állt az összes emeletes vonat, Szolnokon szerelik össze őket

Mind a 40 KISS forgalomba állt, ezzel teljessé vált a MÁV-START emeletes motorvonat-flottája. A korszerű járművek a budapesti agglomerációból ingázók mindennapjainak meghatározó szereplőivé váltak. Emellett nem csak az elővárosi vonalakon utazók élvezhetik az emeletes motorvonatok nyújtotta szolgáltatást, hiszen akár Hegyeshalomig, hétvégén pedig Nyíregyházáig is lehet utazni ezeken a vonatokon, nyáron pedig a Balatonra is több tízezer utast szállítottak.

M. R.

Pafféri Zoltán elnök-vezérigazgató, MÁV Zrt.

Forrás: mavcsoport.hu

Szolnok Európában egyedülálló módon, Magyarországon nyílt először lehetőség arra, hogy három összekapcsolt – összesen közel 500 méter hosszú – KISS szerelvény 1200 utassal a fedélzeten útnak induljon. A motorvonatok egy részének végszerelése Magyarországon valósult meg, míg a forgóvázak összeszerelését teljes egészében a Stadler szolnoki üzemében magyar munkatársak végezték.

Ma már mind a 40 szállítja az utasokat. Jelenleg napi szinten közlekednek emeletes motorvonatok a Budapest–Cegléd–Szolnok, a Budapest–Újszász–Szolnok, a Budapest–Esztergom, a Budapest–Vác–Szob, Budapest–Győr–Hegyeshalom és a Budapest–Hatvan–Gyöngyös/Eger vonalon, valamint hétvégente Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza között egyes sebesvonatokban is jár KISS szerelvény. A KISS motorvonatok forgalomba állásuk óta mintegy kilenc millió kilométert teljesítettek.

A légkondicionált és tágas utastérben a két szinten összesen 600 ülőhely van, négy mosdó áll az utasok rendelkezésére. Az oldalanként 12 ajtó gyorsabb utascserét tesz lehetővé. A kocsikban a kor követelményeinek megfelelő kamera- és utastájékoztató-, valamint ülőhelyfoglaltságot mutató rendszer, WIFI, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozók is megtalálhatóak. A multifunkciós terekben pedig 4 kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi is szállítható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában