Haderőfejlesztés

2023.02.20. 06:55

Idén érkezhetnek a szolnoki dandárhoz az első katonai szállítóhelikopterek

Az első, nyolc főből álló műszaki csapat már kint tartózkodik Franciaországban, ahol részt vesz azon a kurzuson, melyen elsajátítják a gépek fenntartásához szükséges ismereteket.

Mészáros Géza

A képen a H225M típusú közepes, többfeladatú szállító helikopter látható

Forrás: Airbus.com

Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka a Spirit FM Katonadolog című műsorában a közelmúltban megerősítette, amit tavaly a Magyar Honvédség már hivatalosan bejelentett: idén megkezdik a megrendelt, tizenhat darab H225M típusú helikopter leszállítását az Airbus Helicopters gyárából. Ezen technikák mindegyike a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár bázisán veszi majd fel a szolgálatot.

Mindeközben a napokban a helikopterdandár a hivatalos közösségi oldalán közölte, hogy megkezdődött az új típusú H225M helikopterre történő átképzés az Airbus Helicopters franciaországi központjában.

Az első, nyolc főből álló műszaki csapat már kint tartózkodik Marignane-ban, ahol részt vesz azon a dokumentációs és logisztikai kurzuson, amelyen elsajátítják a gépek fenntartásához szükséges ismereteket. Idén további tanfolyamokat szerveznek a repülőműszaki és a repülőhajózó állomány részvételével, amelyek biztosítják az alapját a H225M repülőeszközök rendszerbeállításának, ezzel növelve a Magyar Honvédség helikopteres képesség- és haderőfejlesztését.

A H225M (régebbi nevén EC725 Caracal), nagy hatótávolságú taktikai katonai szállító helikopter, melyet az Eurocopter AS532 Cougar helikopterből fejlesztettek ki katonai felhasználásra – kaptunk tájékoztatást a technikai adatokról is az Aurbustól. A két hajtóműves helikopter a két pilótán kívül négy tonna teher vagy huszonnyolc felszerelt katona szállítására képes. A helikoptert csapatszállító, sebesültszállító, és katonai kutató-mentő feladatokra egyaránt használhatják, de alkalmazzák hajók felderítésére és megsemmisítésére is. A típus sokban hasonlít a polgári H225, korábbi nevén EC225 típusú helikopterhez.

Az Airbus katonai Super Puma/Cougar családjának legfejlettebb tagjaként a tizenegy tonnás H225M bizonyította megbízhatóságát és tartósságát olyan harci körülmények között és válságövezetekben, mint Libanon, Afganisztán, Csád, Elefántcsontpart és a Közép-afrikai Köztársaság, Szomália és Mali, miközben támogatja a NATO által vezetett líbiai műveleteket is. A H225M-re Franciaország, Brazília, Mexikó, Malajzia, Indonézia, Kuvait, Szingapúr és Thaiföld támaszkodik haderő-sokszorozóként. A sorban a következő hazánk lesz.

A Magyar Honvédség még 2018-ban tizenhat darab H225M helikoptert rendelt az Airbustól, amelyek érkezése – részletekben – 2023 és 2025 között várható – tudtuk meg a Magyar Honvédségtől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában