Figyelemfelhívó séta

2023.02.04. 11:25

Rákellenes világnap: a megelőzés fontosságát hangsúlyozták Jászberényben

Február 4-e a rák elleni küzdelem világnapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a rettegett betegségre és a megelőzés fontosságára. A világméretű kezdeményezéshez a Jászberényi Egészségfejlesztési Iroda ismeretterjesztő előadásokkal és közös sétával csatlakozott. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a rosszindulatú daganatos betegségek miatti halálozás az országos átlag felett van, ezért különösen fontos az életmódváltás, az önvizsgálat és a szűrések jelentőségének tudatosítása az emberekben.

Illés Anita

Közös sétával hívták fel a figyelmet a rák elleni küzdelemre és a megelőzés szerepére

Fotó: Pesti József

A rákellenes világnap alkalmából február 2-án a Szent Erzsébet Kórház szervezeti egységeként működő Egészségfejlesztési Iroda (EFI) figyelemfelkető programot szervezett a Jászberényi Városi Könyvtár kamaratermében. A rákellenes világnap összefogásra szólít fel a rák ellen. Célja, hogy felhívja a figyelmet a szűrések fontosságára, a megelőzés jelentőségére. A rendezvényt dr. Csiki Zoltán, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház főigazgatója nyitotta meg. 

Egy 2020-as adat szerint az Európai Unióban évente közel 3 millió embert diagnosztizálnak rákkal és sajnálatos módon a daganatos megbetegedések évente több mint egymillió halálesetet okoznak. Ugyanakkor fontos és soha nem elég arról beszélni, hogy a különböző rákbetegségekből egyre jobb százalékban lehet meggyógyulni

– hangsúlyozta a főigazgató, aki egyebek mellett a prevenció és szűrővizsgálat fontosságáról is szólt.

Ezek részleteiről az egészségfejlesztési iroda és a kórház munkatársai tájékoztatták az érdeklődőket.  

– A KSH adatai szerint Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek után a daganatos betegségek jelentik a második vezető halálokot. Az aktív korú női lakosság daganatos eredetű elhalálozásában az emlő-, a tüdő-, a vastagbélrák, míg a férfiaknál a tüdő-, a vastagbél- és a prosztatadaganat számít vezető haláloknak. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a rosszindulatú daganatos betegségek miatti halálozás az országos átlag felett van – mutatott rá előadásában Kubas Eleonóra, az EFI munkatársa.

Tudatosította, hogy az életmód helyes megválasztásával csökkenthetjük a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát. 

Egészségünk megőrzése érdekében javasolta, hogy kerüljük a dohányzást, a feldolgozott hústermékek, vörös húsok gyakori fogyasztását, a cukros italokat. Figyeljünk oda a rendszeres testmozgásra, hiszen például napi harminc perc mozgás 15 százalékkal csökkenti a vastagbélrák kialakulásának a kockázatát.

– Nem elhanyagolható a lelki egészségünk szerepe sem. A félelem, a szorongás, a stressz pszichés folyamatai bizony befolyásolják az immunrendszerünket és gyengítik a szervezet daganatképződést akadályozó folyamatait – tette hozzá Kubas Eleonóra. Mint mondta, minél korábbi stádiumban fedezik fel a daganatos betegséget, annál nagyobb a gyógyulási esély. Felelősek vagyunk saját egészségünkért, ezért nagyon fontos az életmód, az önvizsgálat és a szűrés. 

A program keretében az EFI munkatársai, Sisa Balázsné Szöllösi Ilona a szűrésekről, Tajti Magdolna a mammográfia és az emlő tomoszintézis vizsgálatról, Borsi Eszter pedig a bőrrákól és szájüregrákról tartott előadást. Ezután a résztvevők színes léggömbökkel közös sétára indultak, hogy felhívják a figyelmet a daganatos betegségek megelőzésére.

Lelki támogatást ad a közösség ereje

Az eseményen megtudtuk, hogy a Jászberényi Egészségfejlesztési Iroda a jövőben bővíteni szeretné testi, lelki egészséget fejlesztő programjait. Támogató céllal nemrég elindították a Jászsági Daganatos Betegek Klubját, mely minden hónap első csütörtökén 13 órától tartja foglalkozásait a Jászberényi Városi Könyvtár Kamaratermében. A klubban szakemberek bevonásával segítenek a daganatos betegeknek és a hozzátartozóknak különböző információk átadásában, a lelki és érzelmi állapot stabilizálásában. A gyógyultaknak és az egészségeseknek is lehetőséget szeretnének biztosítani az életmódváltás tudatosításában. Szerdai napokon gyalogló klubba várják az érdeklődőket, péntekenként pedig újrakezdés tornát tartanak krónikus betegeknek a kórház fizikoterápiás tornatermében.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában