Galériával

2023.02.13. 11:25

Rekordot döntött a kolbásztöltők száma a jászsági fesztiválon – videóval

Fergeteges hangulatban rendezték meg hétvégén a hatodik Jász Kolbásztöltő Fesztivált Jászberényben, a JP Arénában. Idén minden eddiginél több, közel száz csapat mérte össze tudását a kolbászkészítő versenyen. A gasztrokalandok szerelmeseit látványdisznótor, szárazkolbász-vetélkedés, pálinkakóstoló, közösségi élmény és hajnalig tartó bulisorozat is várta a kétnapos fesztiválon.

I. A.

A csapatok vidám hangulatban gyúrták, fűszerezték és töltötték a kolbászt a fesztiválon

Fotó: Pesti József

A Jászság legnépszerűbb gasztronómiai rendezvénye évről évre egyre több látogatót vonz, s mára országos hírnévre tett szert. Győrtől Erdélyig, sok-sok településről érkeztek érdeklődők, hogy megtapasztalják a jászságiak vendégszeretetét, a fesztivál hangulatát. Házi pálinkából, finom falatokból és koncertélményekből ezúttal sem volt hiány. 

A program február 10-én este a szárazkolbászversenyre nevezett finomságok zsűrizésével kezdődött. A bírák bizony nem voltak könnyű helyzetben, hiszen 41 ízletes finomság közül kellett kiválasztani, hogy ki legyen a kolbászkirály. Sertésből készült szárazkolbász kategóriában Banai Péter, vadhúsból pedig Hoppál Róbert bizonyult a legjobbnak. A péntek esti buliparádét követően szombaton látványdisznótorral, kolbásztöltő versennyel és hatalmas mulatsággal folytatódott a fesztivál.  

A szervezőcsapat nevében Józsa Tamás köszöntötte a résztvevőket, majd Budai Lóránt polgármester saját versével, Pócs János országgyűlési képviselő pedig jászsági pálinkával nyitotta meg a rendezvényt. A magyar és a székely himnusz közös eléneklését követően a Pezsgő Zenekar a Jászkunsági gyerek vagyok című mulatós nótával indított. 

 

Teltház volt a JP Arénában, baráti társaságok, civil szervezetek, családok és munkahelyi közösségek gyúrták, fűszerezték és töltötték a kolbászt. A vidám hangulatról természetesen nem csak a jó zene és kiváló társaság, hanem a torokszaggató pálinka is gondoskodott. A csapatok igazán kitettek magukért, hiszen a megjelenésre, összhangra és a dekorációra is nagy gondot fordítottak. Kreatívan összeállított disznótoros tálaktól, ínycsiklandó finomságoktól roskadoztak az asztalok. Idén minden eddiginél több, közel száz csapat versenyzett a legjobbnak járó aranykolbásztöltő vándordíjért.  

– Első alkalommal veszünk részt a fesztiválon. Hálásak vagyunk az alattyáni barátainknak a meghívásért – mondta el érdeklődésünkre Vass Imre, a székelyföldi Makfalváról érkezett csapat szószólója.

Öröm látni, hogy itt mindenki önfeledten szórakozik, jól érzi magát. Reméljük, hogy a székely kolbász ízlik majd a jász barátainknak. Hagyományos fűszerezéssel, jól bevált recept alapján készítjük, így nem teszünk bele pirospaprikát, csak sót, borsot és fokhagymát. Természetesen odafigyelünk a megfelelő hús-zsír arányra is 

– tette hozzá.

A Pusztamonostori Önkéntes Tűzoltó Egyesület hölgy tagjai alkották a „Keményre töltjük” formációt. 

– A verseny óriási közösségi élményt ad, ezért részvételünk egyik célja a csapatépítés – árulta el Ézsiás-Vas Annamária, az egyesület elnöke. A hölgyek szerint a kiváló alapanyag és fűszerezés mellett a jó kolbász titka, hogy keményre legyen töltve. Szintén a csapaterősítés motiválta a Fájront kolbásztöltőit, akik munkahelyi közösségként már nem először vettek részt a versenyen. 

– Tavaly konyakos kolbásszal próbálkoztunk, ami nem annyira jött be a zsűrinek. Idén egy közel ötven éves, tradicionális recept alapján dolgozzuk össze a tölteni valót és bízunk ennek sikerében – beszélt tapasztalatairól Beszteri Attila.  

Több kategóriában adtak át díjakat 

A helyszínen elkészített és kisütött kolbászokat szakmai zsűri értékelte Dobos Zsolt mesterszakács vezetésével. A legjobbnak járó aranykolbásztöltő vándordíjat a Mihályi Dental csapata vihette haza. 

A szakmai különdíjat a Gázkolbász BT nyerte el, csapategységben a TG Esemény gárdája lett az első. Az aréna különdíját a Kolbász Plasztika kapta, míg a legjobb asztal dekoráció díját a TSE érdemelte ki. Az eredményhirdetés előtt a cigányzene királynője, Bangó Margit énekelt a színpadon. Hajnalig tartó buli zárta a fesztivált többek között Bárány Attila, Szecsei, Dragon S, a Kozmix közreműködésével.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában