Változás

2023.02.23. 11:25

Végleg eldőlt, nem a Csónakázó-tó körül épül a futókör Miklóson

Fellélegezhetnek azok a természetbarátok, akik a kezdetektől ellenezték a strand melletti tó köré tervezett futópálya építését Törökszentmiklóson. A tervezett fejlesztésről az energiaválság, a bérköltségek emelkedése, és a magas infláció miatt mondott le az önkormányzat, ugyanis mintegy 45 millió forintos önerőre lenne szükség a kivitelezéshez. Futókör azonban mégis lesz a városban, mégpedig a Galambos parkban, és várhatóan 2024 végétől vehetik igénybe a sportolni vágyók.

Molnár-Révész Erika

A strand melletti Csónakázó-tó jelenleg a természeté, és egy jó ideig az is marad

Fotó: Mészáros János

Tavaly ilyenkor számoltunk be a hírről, mely szerint a városi strand melletti tó köré futópályát tervez az önkormányzat. A fejlesztés már akkor aggodalmat váltott ki a természetbarátokból, akik a környezetet és a védett madarakat féltették. Volt olyan is, aki közbiztonsági okokból sem tartotta jó ötletnek a futókör helyszínét, de olyanok is szép számmal akadtak, akik üdvözölték az új sportolási lehetőséget. Mint kiderült, ezen ma már felesleges vitázni. A tervezett fejlesztés ugyanis nem valósul meg.

– Bár már az elmúlt évben napirenden volt a projekt megvalósítása, az energiaválság miatt a fejlesztéshez szükséges önerő összegét át kellett csoportosítanunk a megnövekedett energiaszámlák kifizetésére. Ezt a támogató is elfogadta, így az elmúlt év végén lehetőséget kaptunk arra, hogy 2023-ban kezdjük meg a kivitelezést. Sajnos azonban az idei költségvetés tervezése során azzal szembesültünk, hogy az önkormányzat forrásait felemészti a minimálbér, illetve garantált bérminimum emelés finanszírozása, illetve az energiaköltségek jelentős emelkedése. Így a nem kötelező feladatok közé tartozó futókör megépítéséről le kellett mondanunk – indokolta a döntést Marsi Péter, a városfejlesztési osztály vezetője.

A futókör kialakítására, és a hozzá kapcsolódó fejlesztésekre korábban az Országos Futópálya-építési Programon nyert mintegy 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást az önkormányzat, melyet így most vissza kell utalnia. Mint azt a városfejlesztési osztályvezető elmondta, a Csónakázó-tó természetes környezete egyelőre megmarad, bár azt egyébként is használhatják a szezonban a strandlátogatók csónakázásra és vízibiciklizésre.

A Galambos parkban lehet majd futni

Bár a Csónakázó-tó körül meghiúsult a tervezett beruházás, mégsem maradnak futópálya nélkül a sportkedvelő törökszentmiklósiak.

– Vigaszt nyújt, hogy a Galambos parkba tervezett fejlesztés része lesz egy futókör, amely sokkal jobban integrálódik a város szövetébe – tájékoztatott Marsi Péter, a városfejlesztési osztály vezetője.

Mint megtudtuk, ősszel már el is indulnak a Galambos park fejlesztésének kivitelezési munkálatai, melynek során a futókörön túl egyebek mellett megújul a teljes zöldfelület, új játszótér, kalandpark és sétány is épül, a terület térvilágítást kap, továbbá megvalósul a vizes élőhely rehabilitációja is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában