Vízre szálltak

2023.03.08. 11:25

Szolnoki katonákból álló különleges osztag tesztelte a honvédség új szuperhajóját – galériával, videóval

Hőkamerával, szonárral és korszerű navigációs eszközökkel szerelték fel a honvédség új hajóját, a Zodiac Pro 850-et.

M. G.

Az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának katonái a Dunán „járatták be” az új hajót

Forrás: Honvédelem.hu

Háromnapos kiképzésen tesztelte a Dunán a Szolnokon települt MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya a korszerű navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat – tájékoztatta hírportálunkat a Magyar Honvédség. 

– A felszerelt eszközök nagyban megnövelték a képességeit mind a hajónak, mind pedig magának az alegységnek – mondta Virágos-Kis Sándor alezredes, a dandár harctámogató osztagának parancsnoka. Hozzátette: elsősorban a hőkamerának köszönhetően a felderítést és megfigyelést napszaktól függetlenül, nagyobb távolságból tudják végezni, a szonár pedig elősegíti a víz alatti objektumok, valamint akadályok azonosítását, illetve a kiképzések biztosítása mellett, a búvárok munkáját is támogatja.

A hajók alkalmasak tizenkét katona teljes felszereléssel való szállítására, akár hatvan kilométer/órát elérő sebességgel, melyet egy kétszázötven lóerős, külső függesztésű motor biztosít.

A parancsnok kiemelte, hogy a hajók beszerzésének alapvető célja összhangban volt a katasztrófavédelem igényeivel, hiszen az eszközök egy esetleges vészhelyzet felszámolásában is óriási segítséget nyújthatnak – áll a honvédségi közleményben.
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában