Szoljon podcast

2023.04.21. 17:53

A lakosok igényeihez igazítják a fejlesztéseket a Tiszazugban

Falujáró körútjának aktuális állomásaként látogatott a Tiszazugba Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön. Cserkeszőlő és Nagyrév volt a cél, ahol az elmúlt évben Magyar Falu Programból megvalósult fejlesztéseket tekintette meg. A településvezetőkkel a következő időszak terveiről is egyeztetett.

P. Pusztai Nóra

A Magyar Falu Program keretében megvalósult beruházásokat tekintette meg Gyopáros Alpár kormánybiztos, Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő és Burka István polgármester

Fotó: Mészáros János

A cserkeszőlői óvodásokat ezután biztonságos kerítés őrzi, az udvari játékok számát is bővítették. A Magyar Falu Program különböző pályázatain hetvenhét millió forintot nyertek. Mint arról korábban már beszámoltunk, hivatalos átadó ünnepséget is tartottak.

– Ez a program a kistelepülések nagy lehetősége – mondta Varga Attila, Cserkeszőlő polgármestere. A tiszazugi település óvodáját több fejlesztés is érintette, elkészült a kerítés, illetve új játékokat szereztek be. 

Az intézmény előtti térköves utat is ebből a forrásból finanszíroztuk. Az anyagköltséget megnyertük, magunk megcsináltuk 

– mondta. 

Hozzátette: nem kell nagy pénzekben gondolkodni, de mindent, amit egy pályázat segítségével megspórolunk másra tudjuk fordítani. 

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő kiemelte, a kormány jól meglátta azt az igényt, ami a kistelepülések részéről a fejlesztések vonatkozásában megfogalmazódott. A cél, hogy a megtartóerő minél nagyobb mértékben növekedjen.

– A térség 23 települése közül néhány helyen a népességfogyás megfordult, ehhez hozzájárulnak azok a beruházások, melyek a lakosság igényeit szolgálják – fogalmazott.

Cserkeszőlő után Nagyréven folytatódott Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos falujáró körútja. Ugyancsak a Magyar Falu Programban megvalósult fejlesztéseket tekintette meg, a nemrég átadott falubuszt ki is próbálta.

– A Magyar Falu Programmal olyat szeretnénk megvalósítani, amit maguk a falvak írnak – emelte ki a helyszínen. 

2019 óta soha nem látott mennyiségű forrás érkezett a kistelepülésekre, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében ez meghaladja a harmincmilliárd forintot.

– A falujárás azért is fontos, hogy a saját szemünkkel lássuk, valóban azok a fejlesztéseket valósították meg, melyek hasznosak a lakosságnak – mondta.

A körút tapasztalatai szerint a Magyar Falu Program hiánypótló, olyan támogatási célok és összegek érkeztek a településekre, melyeket máshol nem találtak meg a vezetők.

– A polgármesterek büszkén mutatják meg a fejlesztéseket, járdát, utcát vagy éppen a kommunális eszközt, amire nagy szükség volt. Jók a visszaigazolások – tért ki az egyeztetésekre.

A látogatások arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a településvezetők meg tudják fogalmazni a következő lépéseket, szóljanak a tervekről. 

A demográfiai adatokat is elemezték

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos falujárása során tájékozódott a népességi adatokról is.

–  Ha a kistelepülés játszóteret szeretne építeni, jogos kérdés, hogy vannak-e gyermekek. Kiválóak a mutatók! Mindenhol pozitív a tapasztalat, az üres házak élettel telnek meg – emelte ki a kormánybiztos.

Varga Attila, Cserkeszőlő polgármestere is a bölcsőde telítettségéről számolt be. Burka István, Nagyrév első embere pedig azt fogalmazta meg, hogy míg néhány éve nyolcan, addig mostanra tizennégyen vannak az óvodában. Többen Budapestről költöztek a Tisza mellé.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában