Jászberény

2023.04.27. 10:30

A stressz elleni mesterhármas titkait is feltárta a herbalista lelkész

Gyógynövények rejtélyes világáról, megújító erejéről tartott előadást Csanádi Viktor Holló, a Pilisi Füvespap kedden a jászberényi Déryné Rendezvényházban. A herbalista lelkész elárulta, mi adhat természetes gyógyírt például migrénes fejfájásra, mit tehetünk a tavaszi fáradtság vagy a szezonális légúti megbetegségek ellen.

Illés Anita

Csanádi Viktor Holló, a Pilisi Füvespap tartott ismeretterjesztő előadást a Déryné Rendezvényházban

Fotó: Pesti József

Csanádi Viktor Holló az Isten Patikája Misszió képviseletében érkezett Jászberénybe, melynek céljairól az előadás kezdetén beszélt. A közösség nagykövetei az országot járva tanácsokat adnak a mélyszegénységben élőknek a gyógynövények használatával kapcsolatban. Megtanítják embertársaiknak, hogyan gyógyulhatnak, őrizhetik meg egészségüket minimális anyagi ráfordítással, a növények erejével. Emellett a misszió terapeuták képzésében, ismeretterjesztő előadások szervezésében is aktív. 

– A növényi orvoslás nagy lenyomatot hagyott az elmúlt évezredekben. Olyan extrém dolgokat is tartalmaztak a régi receptek, mint például a patkányfarok, ami bevett alkotóeleme volt a gyógynövénykészítményeknek. Sokat tanult az ember, ma már másképpen látunk. A gyógynövényekkel való orvoslásban két nagy irány van, az egyik a tradicionális alkalmazás, míg a másik a bizonyítékokon alapuló orvoslás vonulata. Valahol a kettő között kell egyensúlyozni, ezért a terápiánkat a klinikai bizonyítékokra építjük, de fontosak a hagyományok – fejtette ki a herbalista. Felhívta a hallgatóság figyelmét a gyógyszerek mellékhatásaira, a gyógyszeripar környezetkárosító terhére, de megjegyezte, sok esetben a pirulák elkerülhetetlenek a gyógyuláshoz. 

Mint mondta: a növények gyógyító vagy mérgező mivolta a dózistól függ. Napjainkban is sok kutatás zajlik, melyek a gyógynövények hatékonyságát, illetve veszélyét vizsgálják. 

– A borsmenta illóolaja a klinikai kísérletekben erősebbnek bizonyult migrénes fejfájásra, mint a népszerű fájdalomcsillapítók egyik hatóanyaga, a paracatemol. A kakukkfű illóolaja, a timol ötvenszer hatásosabb antibakteriális szer, mint a fenol – osztott meg néhány érdekességet a hatóanyagokkal kapcsolatban. A Pilisi Füvespap javasolta, hogy alaposan nézzünk utána a gyógynövények megfelelő használatának, hiszen ártani is lehet velük. Sőt az sem mindegy, mikor, hol és hogyan gyűjtjük be a gyógyfüveket. Rohanó, stresszes világunkban a lélekkel is foglalkozni kell. Az előadó szerint stressz ellen kiváló a macskagyökér, a levendula és a citromfű mesterhármasa, melyekből nyugtató tea készíthető. Ennek első lépéseként a macskagyökeret 5-10 percig főzzük, majd a főzetet ráöntjük a levendulára és a citromfűre, lefedve 15-20 percig állni hagyjuk, végül pedig leszűrjük.  

Az orbáncfű, kiváló bőrápoló csodanövény 

A tavaszi megújulás gyógynövényei között említette sok más mellett a búzafű, a vasfű, a zabfű jótékony hatását. Segítségükkel legyőzhetjük a tavaszi fáradtságot. – A fertőző légúti megbetegedéseket zömében vírusok okozzák. A citromfű nem csak nyugtató hatásáról ismert, hanem nagyon jó vírusölő, herpesz kezelésére is alkalmazzák. Köhögéscsillapításra megoldás lehet a mályva és az izlandi zuzmó, köptetőnek pedig a kakukkfű és a lándzsás útifű – sorolta Csanádi Viktor Holló.  

Bőrmegújító praktikákról is beszélt, testápoló és kávézacc keverékéből remek bőrradír készíthető. Az orbáncfű igazi csodanövény a bőrápolásban. Többször felhívta a figyelmet a vízfogyasztás fontosságára. A rendszeres mozgás egészségmegőrző szerepéről is szólt, mely csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában