Galériával

2023.04.14. 19:55

Szolnokon tettek állapolgársági esküt az erdélyi családok

Négy erdélyi magyar tette le az állampolgársági esküt pénteken, a szolnoki polgármesteri hivatal házasságkötő termében. Mindannyian marosvásárhelyiek, és kifejezetten vármegyeszékhelyünket választották a felemelő pillanathoz.

Molnár-Révész Erika

Vitus Szonja (sötétkék ruha) és kisfia Vitus Márk, Fogarasi László valamint felesége, Orsolya pénteken tették le az állampolgársági esküt a szolnoki városházán

Fotó: Mészáros János

– Szolnokra esett a választásunk, hiszen ez egy nagyon szép város, ide kívánkozott a szívünk. Marosvásárhelyen élünk, de miután megszereztük a magyar állampolgárságot, többször szeretnénk ide utazni, sőt, a távoli jövőben az sem kizárt, hogy telket, esetleg házat veszünk itt – mondta az esemény előtt Fogarasi László, aki feleségével, Orsolyával tette le az esküt. Hozzátette, a város történelme, a táj, a fogadtatás szívmelengető volt számukra, már az első órákban barátokra leltek itt.

Az ünnepélyes eskütételt Fejér Andor alpolgármesterrel mondták el az új magyar állampolgárok, az alpolgármester beszédében hangsúlyozta, a magyar honfitárs megszólítást méltatlanul hosszú évtizedeken keresztül kellett mellőzni.

– De ma azért gyűltünk össze, hogy igazságot tegyünk, és visszaadjunk egy olyan kincset, örökséget, egy olyan jussot, melyet elvettek tőlünk. A 20. század viharai, igazságtalan békediktátumai sokfelé szakították szeretett hazánkat. A Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényben az Országgyűlés kinyilvánította, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek – fogalmazott Fejér Andor. 

Hozzátette, Trianonnal mintegy 3.3 millió magyar rekedt kívül az új országhatárokon, az 1910-es, és az elmúlt évi népszámlálási adatok szerint Erdély magyar lakossága 1 millió 664 ezerről 2022- re, 1 millió 2000 főre csökkent.

– Különleges érzés, nagyon mély, nehéz ezt megmagyarázni, szavakba önteni...– mondta meghatottan az ünnepség után Vitus Szonja, aki kisfiával, a nyolcéves Márkkal tette le az állampolgársági esküt.

Ez az anyaországunk, Szolnok történelme pedig csodálatos, ezért választottuk az eskü letételéhez. 2014- ben jártam itt először, egy újszászi barátnőnk által ismertem meg a várost. Márk még most van itt először, neki minden különleges itt

– tette hozzá.

Az ünnepségen Barabás Botond, a Szigligeti Színház igazgatója, valamint Enyed Gabriella, akik szintén erdélyi származásúak, verssel köszöntötték az esküt tett, új magyar állampolgárokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában