Gyérítés

2023.05.02. 12:35

A Jászkunság több pontján ismét fellépnek a szúnyogokkal szemben

A héten a Tisza mentén és a Tisza-tónál végeznek a szakemberek biológiai szúnyoggyérítést. Az egyre melegebb időjárás felgyorsítja a vérszívók fejlődését, így különösen fontos a kezelések megfelelő időzítése.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Kiss Annamarie

Az elmúlt hetekben folyamatos volt a csípőszúnyoglárvák gyérítése a nagyobb folyók mentén, valamint a Tisza-tó térségében.

– A Tisza kisebb áradása ideális élőhelyeket hozott létre a szúnyogok számára. Az árvízi fajok a folyók mentén, az ártéren helyezik el tojásaikat, amelyek akár évekig várják a kifejlődéshez megfelelő körülményeket – tájékoztatta hírportálunkat Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A lárvák ellen egy baktériumok által termelt szelektív készítményt használnak, amelynek más élőlényre nincs hatása, ezért élővízben is alkalmazható. A folyadék formában a nagyobb vízfelületek esetében légi úton juttatják ki, kisebb vizekbe autóra szerelt nagynyomású permetezővel, egyes helyeken csónakról. A járművel nehezen megközelíthető helyeken háti permetezővel dolgoznak a szakemberek.

– A biológiai készítmény granulátum formában is rendelkezésre áll, ennek a hatóanyaga ugyanaz a természetes fehérje. Ezt tavasz közepétől használják a növényzettel sűrűn borított területeken, amikor a fák és cserjék lombozata kifejlődött – fogalmazott.

Ötven csípőszúnyogfaj van Magyarországon

Magyarországon csaknem ötven csípőszúnyogfaj fordul elő, ezeknek csak kisebb része okoz problémát az emberek számára.

– Az árvízi fajok mellett jelentős számban vannak jelen az emberközeli életmódot folytató szúnyogok is, ezek akár néhány deciliter vízben is ki tudnak fejlődni. Mivel a biológiai készítményt nem lehet eljuttatni a magántelkeken lévő vízzel teli vödrökbe és hordókba, érdemes felszámolni, vagy lefedni ezeket – tanácsolta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában